Translate

30 Μαρτίου, 2022

Doomscrolling: μία τοξική συνήθεια που ήρθε η ώρα να κόψουμε

Doomscrolling ή Doomsurfing* 

Η καταστροφή της Ψυχικής Υγείας μας


   Μας επηρεάζει, χωρίς καν να το πάρουμε είδηση. Είναι η τοξική συνήθεια που ήρθε η ώρα να κόψουμε
Πανδημία, Πόλεμος, Κλιματική Αλλαγή, Οικονομική Κρίση 
το 2022 σίγουρα δεν είναι μία εύκολη χρονιά. Στηνόμαστε ατέλειωτες ώρες στις οθόνες μας βλέποντας άσχημα νέα. Έτσι αντί να οριοθετούμαστε, μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στη καταιγιστική ειδησεογραφική παράνοια. Και ξέρετε πως ονομάζεται αυτή η καταστροφική συνήθεια; «αυτή η αδιάκοπη ανάγνωση δυσάρεστων ειδήσεων», λέγεται doomscrolling, ο εγκέφαλός μας το λατρεύει και έχει τεράστια επίδραση στην ψυχολογία μας. 
  Το doomscrolling μας καταβάλει χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Μας προκαλεί άγχος, κατάθλιψη και εξάντληση από όλα τα τραγικά γεγονότα γύρω μας. Αισθανόμαστε ανήμποροι να ελέγξουμε τις καταστάσεις και καταλήγουμε όλο και πιο δυστυχισμένοι κάθε μέρα που περνά.

Τι μας συμβαίνει;

   Τα επίπεδα της σεροτονίνης, την οποία πολλοί γνωρίζουμε ως ορμόνη της ευτυχίας, πέφτουν σημαντικά και αυξάνεται η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Αποκτούμε υπερβολική ενσυναίσθηση και αφήνουμε κάθε άσχημο που συμβαίνει στον κόσμο να επηρεάσει την ευεξία μας, οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν το μυαλό μας και βυθιζόμαστε στο σκοτάδι. Κι όσο περισσότερο μένουμε σε αυτήν την κατάσταση, τόσο τη συνηθίζουμε και βρισκόμαστε κολλημένοι σε αδιέξοδο.

Πώς σταματάμε;

   Το σημαντικό είναι να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι η συνήθειά μας είναι, στην πραγματικότητα, βλαβερή για την ψυχική μας υγεία και η επιθυμία μας να ενημερωνόμαστε για όλες τις εξελίξεις, καταλήγει τοξική.
Όταν συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει, δεν έχουμε παρά να βάλουμε όρια στον εαυτό μας. Ίσως μας επιτρέψουμε να διαβάζουμε ειδήσεις για 15 μόνο λεπτά την ημέρα, ή να επικεντρωνόμαστε στα θετικά νέα. Ψυχολόγοι προτείνουν να διαβάζουμε έστω τρεις χαρμόσυνες ειδήσεις, να τις σημειώνουμε σε ένα χαρτί και να τις κοιτάμε κάθε φορά που νιώθουμε να χανόμαστε.
   Μία ακόμη καλή ιδέα, είναι να γίνουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων που τόσο μας βαραίνουν. Για παράδειγμα να συμμετάσχουμε ως εθελοντές σε συλλόγους όπως η ΚΟΦΙΨΥ, που συμπαραστέκονται σε ψυχικά πάσχοντες ή σε αντίστοιχες υποστελεχωμένες δομές Ψυχικής Υγείας. 
   Όταν η ενημέρωση γίνεται εμμονή 
και η θλίψη κανονικότητα, είναι απαραίτητο να πάρουμε 
την κατάσταση στα χέρια μας.
 
~~~
  
*Το Doomscrolling ή το Doomsurfing είναι η αφιέρωση υπερβολικού χρόνου στην οθόνη για την πρόσληψη αρνητικών ειδήσεων. Η αυξημένη κατανάλωση κυρίως αρνητικών ειδήσεων πολλές φορές μας οδηγεί σε επιβλαβείς ψυχοφυσιολογικές αντιδράσεις.
   Εμφανίζεται ως εξάρτηση που μπορεί να προκύπτει από την κοινωνική πίεση. Άρα πρόκειται για επιβλαβή συνήθεια με τοξικά αποτελέσματα για τον ψυχισμό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου