Translate

17 Μαρτίου, 2022

Σχόλιο Εκτός Θέματος






















































Η δυτικοποίηση του κόσμου


  Το 1989 ο Σερζ Λατούς έγραψε τo βιβλίο L’ Occidentalisation du monde. Ο συγγραφέας ειδικός μελετητής του τρίτου κόσμου έβλεπε από τα χρόνια εκείνα ότι ο κόσμος ολόκληρος μετατρεπόταν σε δυτικό. Ο πλανήτης κατακλύζεται από κώδικες, πληροφορίες, μόδες, τηλεπικοινωνίες και θεάματα, για να μην πει κανείς τίποτα για τις περίφημες χρηματιστηριακές αγορές. Και για να θυμηθούμε τον Μαρινέτι και τον φουτουρισμό του, ας βάλουμε στο παιχνίδι και τη λατρεία της ταχύτητας που σιγά-σιγά κατακτά την υφήλιο.

 

Κρίση του πολιτισμού;

 

  Μαζί με τον Λατούς και άλλοι διανοητές, συγγραφείς και ποιητές έχουν καταλάβει ότι λέγοντας Δύση δεν πρέπει να εννοούμε με τη λέξη αυτή χώρες, λαούς, παραδόσεις, επιστήμες, τέχνες, κεφαλαιοκρατικό σύστημα και τεχνολογικούς εξοπλισμούς, αλλά κυρίως μια απρόσωπη «τεχνο-επιστημονική μεγαμηχανή» που ξεριζώνει τους ανθρώπους από τη γη τους και τους ξαποστέλνει σε διάφορα σημεία του λεγόμενου δυτικού κόσμου. Πίσω από τη γενίκευση του δυτικού τρόπου ζωής δεν βλέπουν παρά μια γιγάντια επιχείρηση ξεριζωμού και καταστροφής κοινωνιών και πολιτισμών. Είναι η γενεσιουργός αιτία μιας ριζικής εσωτερικής κρίσης του δυτικού πολιτισμού. 
  Ο συνδυασμός της «κρίσης του ανθρώπου και κρίσης νοήματος», την οποία είχα υποστηρίξει ήδη εδώ και χρόνια γράφοντας το βιβλίο "Η κρίση του πολιτισμού" με την «εργαλειακή ρασιοναλιστικοποίηση» και τον τεχνοκρατικό γιγαντισμό προωθούν ένα είδος ολοκληρωτισμού με κέντρο την αυτονόμηση της Οικονομίας και την κυριαρχία της ποσότητας, του αδιάκοπου πολλαπλασιασμού των αναγκών, της γενικής μηχανοποίησης και ρομποτοποίησης του ανθρώπου...
 

 

Άραγε,

βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου ο λεγόμενος νεοφιλελευθερισμός επιβάλλει την αντίληψη του ανθρώπου-καταναλωτή, του ανθρώπου-παραγωγού και του ανθρώπου-επιχειρηματία κι έτσι παραμερίζει αν δεν μηδενίζει τον άνθρωπο-πρόσωπο και τον άνθρωπο-υπεύθυνο πολίτη που συνυπάρχει με τον συνάνθρωπο; 
Μάρτιος 2022
Σωτήρης Γουνελάς*
"Ποιοι κυβερνούν αυτόν τον κόσμο;"
από τον έγκριτο ιστότοπο 
 
 

 *Σωτήρης Γουνελάς

  Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Παρακολούθησε μαθήματα γαλλικής και ελληνικής φιλολογίας στο Παρίσι (1970 – 1976) αλλά γρήγορα προτίμησε να προσανατολιστεί στη μελέτη της φιλοσοφίας και τη συγγραφή. Τα πρώτα του βιβλία είναι ποιητική γραφή σε πεζό: Σαπφώ Ι, 1976, Σαπφώ ΙΙ, 1978 «Κέδρος». Από την  ενασχόλησή του με τον Πλάτωνα οδηγήθηκε στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Ταυτόχρονα η γνωριμία του με τον Π. Νέλλα το 1982 τον φέρνει στο περιοδικό Σύναξη και για την υπερδεκαετή περίοδο 1986-1997, έχει την κοπιαστική ευθύνη της έκδοσης του αυτού του σπουδαίου περιοδικού: "Η Σύναξη, δεν απευθύνεται σε έναν κύκλο ειδικών ή επαγγελματιών του εκκλησιαστικού χώρου αλλά προσπαθεί να διακρίνει μέσα στην εκκλησιαστική ιστορική διαδρομή τα κριτήρια εκείνα που εμπνέουν. Επιχειρεί έναν διάλογο με τα ρεύματα της σημερινής εποχής και ενδιαφέρεται για μια συνάντηση με κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο..."

  Μετέφρασε: Γκενόν, Βέιλ, Μπερντιάεφ, Φλωρένσκι, Ντεσέιγ. Επιμελείται τη σειρά «Γέφυρες» στον «Αρμό» Συνεργάζεται με τα περιοδικά Σύναξη, Νέα Εστία, Θεολογία, Νέα Ευθύνη και μέχρι πρόσφατα με τις εφημερίδες Καθημερινή και Ελευθεροτυπία. 

  Ο Σωτήρης Γουνελάς τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους "αθόρυβους" Έλληνες στοχαστές. Με τη συστηματική "βαθειά πένα" του, συνεχίζει να γεφυρώνει την παράδοσή μας με τα σπουδαιότερα σύγχρονα ρεύματα, να αποκαλύπτει ξεχασμένη σοφία, διδαχή, εκφάνσεις και εκφράσεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Εμείς, οι μεταπολιτευτικοί νεοέλληνες του πιστώνουμε τα καλά αποτελέσματα που προκύπτουν από την συγγραφική πρόθεσή του να συνδυάσει ποίηση, φιλοσοφία και θεολογία με ότι πνευματικότερο υπάρχει σ’ αυτήν.

Για την ΚΟΦΙΨΥ 
Βαγγέλης Ασπρογέρακας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου