Translate

16 Μαΐου, 2023

Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας

 
Μήνυμα στις χιλιάδες οικογένειες που βιώνουν την ψυχική διαταραχή!
   Στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία από το 2003 οραματιζόμαστε μια Πολιτεία και μια κοινωνία που αναγνωρίζει τα άτομα με ψυχικές διαταραχές και τις οικογένειές τους ως ισότιμα μέλη επιτρέποντάς τους να ζούνε αξιοπρεπώς χωρίς στιγματισμούς, διακρίσεις και αποκλεισμούς και σαν μια οικογένεια θα προσπαθούμε μέχρι να τα καταφέρουμε!
   Η Katerina Nomidou είναι αδελφή ατόμου με σχιζοφρένεια. Επέλεξε να μην επενδύσει στη ντροπή αλλά στη γνώση και στη διάθεση να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση υπέρ των αποκλεισμένων ατόμων με ψυχικές διαταραχές.
   Η Ελενη Καπασακαλη βιώνοντας την αγωνία της μάνας για το παιδί με ψυχική διαταραχή επέλεξε να μην αφήσει την απόγνωση να την καταβάλλει αλλά να μετατρέψει τον πόνο σε κουράγιο για διεκδίκηση σεβασμού και αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που πορεύονται παρέα με την ψυχική διαταραχή.
   Η Giwta Altidi είναι η κόρη γονέα με ψυχική διαταραχή που μετέτρεψε τον πόνο σε επιστήμη και ως ψυχολόγος εφαρμόζει τη θεωρία στην πράξη χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση που η ίδια θα ήθελε προσφέρεται στην ίδια και τη μητέρα της
   Η Niki-Eleni Nomidou είναι η μάνα που τόλμησε και γέννησε την ΠΟΣΟΨΥ, η μάνα που πρώτη πριν από 24 χρόνια επέλεξε να «εκτίθεται» και τόλμησε να «εκθέτει» όλα τα κακώς κείμενα στην ψυχιατρική φροντίδα στη χώρα.
   Ο Γιώργος Σαλιάγκας είναι ο πατέρας που γνωρίζει καλά τη βαθιά μαύρη τρύπα που δημιουργεί ο κεραυνός της ψυχικής διαταραχής. Η εμπειρία του στην τοπική αυτοδιοίκηση βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση των συνθηκών για τους συντοπίτες του αλλά και ανά την επικράτεια.
   O/H Χριστόφορος-Άννα Παπαδάκη είναι ο πατέρας αγωνιστής, ο άνθρωπος της πράξης και της δράσης, ο πρακτικός επαναστάτης που συνδυάζει την ορμή με τη δύναμη και μετατρέπει τον πόνο σε δημιουργικό πάθος.
   Η Χριστίνα Οικονομοπούλου Μπίκου είναι μια ακόμη Ελληνίδα μάνα από κείνες που τολμούν να ξεπερνούν τα πάντα και τους πάντες για τον αποστιγματισμό της ψυχικής διαταραχής και την ισότιμη παροχή φροντίδας για όλους και κυρίως για εκείνους που τάχουν χάσει όλα.
   Η Θεοδώρα Μπούμπουκα στέκει αγέρωχη μπροστά από την ταμπέλα της ψυχικής διαταραχής, καταρρίπτει μύθους και στερεότυπα και λέει «η περιπέτειά μου συνεχίζεται ανάμεσα σε ανθρώπους που με καταλαβαίνουν».
   Ο Ιωάννης Χαραμίδης βίωσε τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω ψυχικής διαταραχής και τάχθηκε να χρησιμοποιεί την εμπειρία του προς όφελος του των πολλών. Ο Γιάννης πιστεύει η «αλλαγή» θα έρθει μόνο όταν η φωνή των ιδίων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «ληφθεί σοβαρά υπόψη».
   Ο Ευάγγελος-Άκης Ασπρογέρακας γνωρίζει την ψυχική διαταραχή από πρώτο χέρι, και ως λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας και ως φροντιστής, και πιστεύει ότι η ενδυνάμωση και η συμμετοχή του σε τραπέζια συζητήσεων για τα θέματα που τον αφορούν είναι πρωταρχικής σημασίας.
   Η Ευαγγελία Καπετάνου-Κοκκόλη είναι η μάνα με το καθαρό βλέμμα που αγγίζει και γλυκαίνει ψυχές στην οικογένειά της, στις οικογένειες του φορέα της και στις οικογένειες που είναι απελπισμένες και αναζητούν υποστήριξη.
   Αυτές είναι οι φωνές του ΔΣ της ΠΟΣΟΨΥ, οι φωνές κάποιων από τις χιλιάδες οικογένειες με προσωπική εμπειρία της ψυχικής διαταραχής που επέλεξαν να μην ντρέπονται, να μην κρύβονται και να μη σιωπούν.

Οικογένειες Μιλήστε ! Ζητήστε βοήθεια !

Συσπειρωθείτε!Διεκδικείστε !


1. Κίνημα Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ)
2. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν.Άρτας (ΣΟΦΨΥ Ν.Αρτας)
3. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία ΒΑ Αττικής (ΣΟΦΨΥ ΒΑ Αττικής)
4. Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Βοιωτίας (ΣΟΨΥ Βοιωτίας)
5. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Ν. Έβρου (ΣΟΦΨΥ Ν. Έβρου)
6. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ημαθίας (ΣΟΦΨΥ Ημαθίας)
7. Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης (ΣΟΨΥ Θεσσαλονίκης)
8. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ιωαννίνων (ΣΟΦΨΥ Ιωαννίνων)
9. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΣΟΦΨΥ Κορυδαλλού)
10. Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας (ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ)
11. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ρεθύμνου (ΣΟΦΨΥ Ν. Ρεθύμνου)
12. Σύλλογος Οικογενειών και Εθελοντών για την Ψυχική Υγεία Ν. Σάμου (ΣΟΕΨΥ Ν. Σάμου)
13. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία, Νόσο Alzheimer και συγγενείς διαταραχές Ν. Σερρών (ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών)
14. Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία Ν. Χαλκιδικής (ΣΟΦΨΥ Ν. Χαλκιδικής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου