Translate

10 Μαΐου, 2023

Επιτυχής η εκδήλωση της «Αυτοεκπροσώπησης» για την Σωστή Υγειονομική Μεταφορά των Ψ πασχόντων

Από αριστερά ο κος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, η κα Γεωργία Μυλωνάκη και ο κος Ηλίας Τζαβέλλας
 Ανακοίνωση του Σωματείου 

Αυτοεκπροσώπηση

"Ανεφάρμοστος ο νόμος για τη μεταφορά κατά την ακούσια"

Ουσιαστικά ανεφάρμοστος θα παραμείνει ο νέος νόμος για τη μεταφορά κατά την ακούσια νοσηλεία και η μεταφορά θα συνεχίσει να γίνεται κυρίως από την αστυνομία. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης της Αυτοεκπροσώπησης με τίτλο:  
«Νέος Νόμος για τη μεταφορά κατά την ακούσια νοσηλεία Λύτρωση ή Κενό Γράμμα;»
με καλεσμένους ομιλητές τον Μενέλαο Θεοδωρουλάκη, Πρόεδρο ΔΣ στην Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώ, Διδάκτορα Κοινωνικής Πολιτικής και τον Ηλία Τζαβέλλα, Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), Αναπληρωτή Καθηγητής Ψυχιατρικής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ.
Εκ μέρους της Αυτοεκπροσώπησης, η συντονίστρια  Γεωργία Μυλωνάκη
Από την πλευρά της Αυτοεκπροσώπησης, η συντονίστρια Γεωργία Μυλωνάκη, άνοιξε τη συζήτηση παρουσιάζοντας συνοπτικά τη διαδικασία της μεταφοράς κατά την ακούσια όπως γίνεται μέχρι σήμερα από την αστυνομία. Εξέθεσε τις βασικές αλλαγές που εισηγείται ο νέος νόμος στηλιτεύοντας την 8μηνη καθυστέρηση της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του και έθεσε τα εξής ερωτήματα του Σωματείου αναφορικά με το σχεδιασμό του, με δεδομένο ότι το 50% με 60% των νοσηλειών στην Ελλάδα είναι ακούσιες:
1. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η μεταφορά να γίνεται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του ΕΚΑΒ και όχι από το ίδιο το ΕΚΑΒ και τα κατά τόπους νοσοκομεία;
2. Πόσες είναι ανά την Ελλάδα οι ΜΚΟ που μπορούν να έχουν διαθέσιμο ψυχίατρο και νοσηλευτή επί 24ώρου βάσεως ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις ακούσιες νοσηλείες;
3. Πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι ψυχίατροι και οι νοσηλευτές στις τεχνικές αποκλιμάκωσης ώστε να μπορούν να ηρεμήσουν τον ασθενή και μην καταφύγουν στην επιβολή περιοριστικών μέτρων από την αστυνομία;
4. Πόσο εφικτός είναι ο έλεγχος της διαδικασίας πανελλαδικά από την 9μελή Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές που εδρεύει στην Αθήνα;
5. Μήπως τελικά ελλείψει ικανού αριθμού Κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας ανά την επικράτεια ή λόγω φόρτου εργασίας όσων αδειοδοτηθούν (όπως αναφέρει η ΚΥΑ) θα καταφεύγουμε και πάλι στην έσχατη λύση που είναι η μεταφορά κατά την ακούσια νοσηλεία από την αστυνομία;
Με τον χαμηλών τόνων εκλαϊκευτικό λόγο του ο κος Ηλίας Τζαβέλλας υπομονετικά μας ανέλυσε τις άστοχες(;) πτυχές του νομοσχεδίου. Ο ίδιος είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας-ΕΨΕ και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ.
Οι εισηγητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που το Σωματείο Αυτοεκπροσώπηση άνοιξε τη δημόσια συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία, εξέθεσαν τις παθογένειες του νομοθετήματος εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ουδέποτε εκλήθησαν να συμβάλλουν ως φορείς στο σχεδιασμό του, όπως άλλωστε και οι λήπτες και οι φροντιστές, και στηλίτευσαν με τη σειρά τους την 8μηνη καθυστέρηση της έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου.
Σταράτες κουβέντες από τονΠρόεδρο ΔΣ στην Ομοσπονδία Φορέων Ψυχικής Υγείας Αργώκο Μενέλαο Θεοδωρουλάκη: " ο Φορέας μας θα μπλοκάρει την εφαρμογή αυτού του εσπευσμένου και κακού νομοσχεδίου"
Ο κ. Θεοδωρουλάκης σημείωσε ότι οι μονάδες που ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής για την Αττική αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα, αποκλείεται να καλύψουν τις ανάγκες της μεταφοράς κατά την ακούσια νοσηλεία, η οποία θα συνεχίσει εν πολλοίς να γίνεται από την αστυνομία. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη της τομεοποιημένης κοινοτικής ψυχιατρικής, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο πλήθος των ακούσιων νοσηλειών και να δώσει συνέχεια στη φροντίδα. Ενημέρωσε, τέλος, ότι το Δίκτυο Αργώ είναι αποφασισμένο να εισηγηθεί στα μέλη του το μποϊκοτάζ της εφαρμογής του νομοθετήματος.
Ο κ. Τζαβέλλας τόνισε το πόσο τραυματική είναι η διαδικασία της μεταφοράς από την αστυνομία για τον θεραπευόμενο και την οικογένειά του. Υπογράμμισε την παντελή απουσία εκπαίδευσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε τεχνικές αποκλιμάκωσης, που απαιτούνται προκειμένου ο θεραπευόμενος να δεχτεί την παρέμβαση του κλιμακίου και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο και προέβλεψε ότι η διαδικασία όπως περιγράφεται στο νόμο θα οδηγεί στην «αναγκαστική συμβολή» της αστυνομίας. Ενημέρωσε επίσης ότι η ΕΨΕ θα προχωρήσει άμεσα σε αναλυτική ανακοίνωση αναφορικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής το νόμου.
Ο μαχόμενος πρόεδρος ΔΣ του ΣΟΨΥ Κορυδαλλού κος Χριστόφορος Παπαδάκης, επισημαίνει ότι και οι οικογένειες των πασχόντων παιρνουν θέση απέναντι στο άδικο νομοσχέδιο
Μετά το πέρας των εισηγήσεων ακολούθησαν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και έγινε συζήτηση που επεκτάθηκε και πέραν του θέματος της μεταφοράς κατά την ακούσια, σε αυτά της πρόληψης, της κοινοτικής ψυχιατρικής, της συνέχειας στη φροντίδα, του παραδείγματος άλλων ευρωπαϊκών χωρών κλπ, γεγονός που αποδεικνύει ότι χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση και διάλογος για τα θέματα αυτά.
Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί στη σελίδα της Αυτοεκπροσώπησης. Ευχαριστούμε γι’ αυτό τον Άκη Ασπρογέρακα από την Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (ΚΟΦΙΨΥ).
Όλα αυτά συνέβησαν στο φιλόξενο Εξειδικευμένο Κέντρο Ημέρας - "Κέντρο Κοινωνικού Διαλόγου" ΠΕΨΑΕΕ.

Ευχαριστούμε, τέλος, θερμά τους ομιλητές και όσες και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου