Translate

08 Δεκεμβρίου, 2022

Καταστροφές και επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία

Κίνηση Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία
 Συζήτηση 
 
 "Φυσικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές,
επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία"
   με τον  
Ανδρουλιδάκη Αντώνη
ψυχολόγο συγγραφέα
 
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη
στις 19:00' 

 στον όμορφα φροντισμένο χώρο της 
Χαριλάου Τρικούπη 138, 
Νεάπολη 
 
 ~~~
 
Συζητάμε και για τις ελάχιστες περιπτώσεις 
που υπήρχαν προγράμματα παρέμβασης 
μετά από μία καταστροφή.
Για την κοινωνική και εργασιακή επανένταξη 
σε συνδυασμό με ψυχολογική υποστήριξη,
 για την ενθάρρυνση και την αύξηση τ
ης ψυχολογικής αντοχής.
Εκεί όπου οι ψυχολογικές επιπτώσεις μειώθηκαν 
και είχαμε θεαματικά αποτελέσματα.
 
 ~~~
    
Οι καταστροφές που συμβαίνουν και μας επηρεάζουν είναι βασικά δυο ειδών:
   - Φυσικές Καταστροφές που είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι πυρκαϊές κλπ και οι προκαλούμενες από τον άνθρωπο όπως είναι οι πόλεμοι και οι τοξικές ή βιολογικές μολύνσεις δηλαδή οι Ανθρωπογενείς Καταστροφές.

 ~~~

Μπορούμε να απαλλάξουμε την ανθρωπότητα από τις καταστροφές;

    Τις Φυσικές Καταστροφές συνήθως δεν μπορούμε να τις επηρεάσουμε. Τις προκαλούμενες από τον άνθρωπο ίσως μπορούμε σε κάποιο βαθμό. Και στις δυο περιπτώσεις όμως μπορούμε να αποτρέψουμε η να μειώσουμε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις τους. Αυτό γίνεται με απλά μέσα φροντίδας, όπως είναι η συμπαράσταση, και η πρόνοια ώστε να αποτραπεί η κοινωνική κατάρρευση ή οι πράξεις αυτοκαταστροφής, βίας κ.α., που παρατηρούνται μετά από μια καταστροφή πριν να χρειασθεί να γίνει και με πιο εξειδικευμένους τρόπους, όπως είναι η ψυχοθεραπεία ή σε προχωρημένες καταστάσεις με νοσηλείες και φαρμακολογικές θεραπείες.
  Η Μετατραυματική Συνδρομή ή μετατραυματικό στρες είναι η κυρία δυνητική επίπτωση των καταστροφών στην ανθρώπινη ψυχοπαθολογία. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αναπηρία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά. Αρκετοί συμπολίτες μας έχουν παρουσιάσει αυτό το σύνδρομο μετά από τις εκτεταμένες καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το καλοκαίρι του 2007 την Πελοπόννησο, στην Αθήνα από τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας το 1999, τις πρόσφατες πυρκαγιές στο Μάτι, στην Πάρνηθα, στην Εύβοια και τις διάσπαρτες καταστροφές που συμβαίνουν τακτικά σε όλη την Ελλάδα. 
   Οι συνάνθρωποί μας που παρουσιάζουν αυτή τη συνδρομή βασανίζονται από εφιάλτες, αναβιώσεις του ψυχοσωματικού γεγονότος, αϋπνίες, άγχος, ευερεθιστότητα, εγρήγορση, «ξαφνιάσματα», δυσκολία συγκέντρωσης και έλλειψη προσαρμοστικότητας. Αποφεύγουν επίσης τους χώρους όπου έχει συμβεί ή που σχετίζονται ή που απλά θυμίζουν το ψυχοτραυματικό γεγονός.

 ~~~

Τα τραυματικά γεγονότα είναι επιδημικά

   Αρκετά συχνά μπορεί να πάθουμε κάτι σχετικό με αυτό το σύνδρομο απλά και μόνο παρακολουθώντας κυλιόμενες τρομακτικές σκηνές στην τηλεόραση (βλέπε ΚΟΦΙΨΥ: Doomscrolling ή Doomsurfing). Όλοι γνωρίζουμε τα επίμονα επαναλαμβανόμενα "χαλιά" εικόνων βίντεο που δείχνουν διαρκώς σε όλη την διάρκεια ενός ρεπορτάζ, ένα "θεαματικό" αλλά και ψυχοτραυματικό γεγονός. Κάτι τέτοιο όπως σκηνές από βομβαρδισμούς, αιματηρές μάχες, ομαδικές σφαγές, καμένους οικισμούς ή ακόμη και βιολογικά υπολείμματα ως συνέπειες από καταστροφικά ή και βίαια συμβάντα κλπ, θεωρείται ότι αυξάνει την θεαματικότητα του επικοινωνιακού μέσου.
 
 ~~~

Η Ψυχική Υγεία στην ξαφνική οικονομική κατάρρευση

  Κοντά στις ολέθριες επιδράσεις των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και με αρκετή συνάφεια, ακολουθούν οι επιπτώσεις των οικονομικών κρίσεων όπως έχουν παρατηρηθεί σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις όπως το 1929 (κραχ των ΗΠΑ), στις αρχές του 1990 η οικονομική κατάρρευση των πρώην Σοβιετικών χωρών και η οικονομική κρίση σε χώρες της Ασίας το 2010
   Ειδικά για τη πολύπαθη Ελλάδα αυτή η κατάσταση ισχύει πολλαπλάσια όπου για πάνω από δέκα χρόνια εξακολουθεί η οικονομική κατάρρευση. Αντάμα πάνε και η διάχυτη αβεβαιότητα, τα μειωμένα κρατικά κονδύλια για την υγεία -και ιδιαίτερα για την ψυχική υγεία-, για την μόρφωση, την ανεργία, το μειωμένο εισόδημα και εν γένει η άδικη επίθεση ενάντια σε οτιδήποτε κοινωνικά κοινό και ωφέλιμο.
Έτσι φθάσαμε στο τέλος του 2022 όπου αθροίζουμε και τις δυσβάστακτες ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας και των lockdowns με την αυξημένη γενική νοσηρότητα από σωματικά και ψυχικά νοσήματα, τις εξαρτήσεις να έχουν απλωθεί μέχρι τον θεό, την αυξημένη θνησιμότητα, την κατάθλιψη και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. 

 ~~~

Ο όμορφα φροντισμένος χώρος της 
 ΚοινΣΕπ "Athens  School"
που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση της 15ης Δεκεμβρίου
 "Φυσικές και Ανθρωπογενείς Καταστροφές,
επιπτώσεις στην Ψυχική Υγεία"

 Το Athens School είναι ένα υπόδειγμα 
κοινωνικής συνεταιριστικής δομής 
στην εκπαίδευση και την έρευνα

~~~
 
 


με εκτίμηση

από το ΔΣ της 

Κ.Ο.ΦΙ.Ψ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου