Translate

06 Απριλίου, 2021

Ιστορίες απέραντης γλυκύτητας της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

  Νοσοκομείο Salesi στην Ιταλία, τμήμα Παιδιατρικής Αναισθησίας & Ανάνηψης: Νοσηλεύτρια νανουρίζει τρυφερά τον μικρούλη Matteo δίνοντάς του την πιπίλα μετά από μια χειρουργική επέμβαση. (Παρατηρείστε ότι η φωτογραφία χαμηλής ποιότητας δεν έχει τραβηχθεί ως αναμνηστική της καλής πράξης αλλά έχει εξαχθεί αργότερα προφανώς από κάποιον τεχνικό του νοσοκομείου από το κλειστό κύκλωμα τηλεπαρακολούθησης του θαλάμου.)

Μία πράξη αγάπης με δύναμη ψυχής, που δίνει ελπίδα για ζωή! 

  Η περίπτωση του Matteo Maurizio Pinti απαιτούσε μία λεπτή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση 30 εκατοστών μήκους από το έντερό του. Ταυτόχρονα ο επτά μηνών Matteo έδειξε θετικός στο τεστ για τον Covid19 όπως και η μητέρα του. Δυστυχώς όμως για τον ίδιο η επίδραση αυτής της βαριάς νόσου με ενδεχόμενη επιπλοκή στην εγχείρηση ήταν σοβαρή. Πολύ συχνά όταν ο ιός μολύνει τα βρέφη και τα νήπια εμφανίζει περίπλοκα πεπτικά ή και εντερικά προβλήματα. "Παρουσίασε εμπλοκή στο πεπτικό του, που είναι η πιο συχνή βλάβη στα μωρά που αρρωσταίνουν από Covid19" δήλωσε ο ιατρός διευθυντής του τμήματος Ανάνηψης Alessandro Simoniniπεριγράφοντας την κατάσταση της υγείας του. Ακόμη χειρότερα, οι γονείς του δεν μπορούσαν να είναι μαζί του εξαιτίας της επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό.

  Η νεαρή μητέρα, κα. Roberta Ferrante, έγραψε ένα μακρύ γράμμα ευγνωμοσύνης προς τους γιατρούς, το προσωπικό και την εικονιζόμενη νοσοκόμα, που ήταν το μόνο άτομο που μπορούσε να είναι δίπλα στο Matteo της και να τον φροντίσει με απεριόριστη τρυφερότητα.
  "Εκείνη την ημέρα, στις 3 Μαρτίου ένοιωθα σαν να είχα παραισθήσεις. Στις 8 μ.μ. το αποτέλεσμα του τεστ ήταν θετικό για μένα και τον γιο μου αλλά δεν ήταν ξεκάθαρο τι θα έπρεπε να γίνει μέχρι που μία ιατρός με είδε σ' αυτήν την ψυχική κατάσταση και μου είπε «Δεν θα αφήσω ούτε στιγμή τον γιο σου μέχρι να λύσουμε το πρόβλημα». Στις 2 το πρωί έκαναν τον υπέρηχο. Τα έντερά του ήταν ανάποδα." 
  Η συνέχεια ήταν η καλύτερη αναμενόμενη. Η επέμβαση πέτυχε όλα πήγαν καλά, το παιδί είναι υγιές και έχει γυρίσει στο σπίτι του. Όμως οι γονείς δεν θα ξεχάσουν ποτέ τα χέρια που φρόντισαν το παιδί τους αυτή την κρίσιμη στιγμή. 
   "Μα καλά, γιατί γίνεται τόση φασαρία; μου φάνηκε τόσο φυσιολογικό να νανουρίσω ένα μοναχικό μωράκι που είχε δυσκολίες" δήλωσε με αφοπλιστική αφέλεια η νοσηλεύτρια Katia Sandroni, στη τηλεόραση TG2 που κάλυψε το γεγονός. 
Ευχαριστήρια πανώ ευγνωμοσύνης στην είσοδο του νοσοκομείου

   Νοσοκομειακή Μουσικοθεραπεία

  Το Νοσοκομείο Salesi της πόλης της Angona στην κεντρο-ανατολική Ιταλία ανήκει στο σύστημα των Ospedali Riuniti (Ενωμένων Νοσοκομείων) της Ανκόνας και είναι γνωστό για τις εγχειρήσεις του με προωθημένες μεθόδους. Σε αυτήν την περίπτωση εναρμόνισης του περιβάλλοντος με μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς αφορούσε εξαιρετικά περίπλοκη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης διπλού όγκου από τον εγκέφαλο δεκάχρονου παιδιού. 
  Η επέμβαση, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς επιπλοκές και την πλήρη αφαίρεση του όγκου. Ολοκληρώθηκε από τον επικεφαλής του τμήματος Νευροχειρουργικής του Ospedali Riuniti της Ανκόνας νευροχειρουργό Roberto Trignani με μία διεπιστημονική ομάδα 15 ατόμων. 
   Η χρήση της μουσικής για θεραπευτικούς σκοπούς χρονολογείται από την Ασκληπιακή αρχαιότητα αλλά μόνο τα τελευταία 40 χρόνια ενσωματώθηκε στα νοσοκομεία. Μάλιστα τελευταία η ωφέλειά της επιβεβαιώνεται και από τις μελέτες των νευροεπιστημών σε κβαντικό επίπεδο και έχει υιοθετηθεί ως πιθανή θεραπευτική και προληπτική βοήθεια.  Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε στις καρδιοχειρουργικές κλινικές ως μουσικοθεραπεία όπου πρωτοπόρησε το Ωνάσειο Νοσοκομείο ήδη από την δεκαετία του 2000.
      Ενώ η επέμβαση γινόταν στο ίδιο δωμάτιο, ο μοριακός βιολόγος και συνθέτης μουσικός Emiliano Toso, έπαιζε πιάνο. "Στο χειρουργείο υπήρχε μια ατμόσφαιρα απόλυτης αρμονίας, σχεδόν μαγική" αναφέρει ο βιρτουόζος βιολόγος Toso για τις ειδικές συνθέσεις του, βασισμένες σε αρμονικές τόνου στην συχνότητα των 432 κύκλων ανά δευτερόλεπτο (Hertz). 
  "Δοκιμάσαμε να σταματήσουμε για λίγο την μουσική, προκειμένου να διαπιστώσουμε την επίδρασή της επί του ασθενούς ενώ συνέχιζε βρίσκεται σε πλήρη αναισθησία. Η αντίδραση του εγκεφάλου του ήταν εκπληκτικά θετική κάτω από τους ήχους του πιάνου και αποτυπώθηκε καθαρά στο εγκεφαλογράφημα και στις αναλύσεις αίματος που κάναμε για να επαληθευτεί η επίδραση των βιοχημικών αλλαγών" ανέφερε ο νευροχειρουργός Roberto Trignani.

πηγές: 

  • "Il resto del Carlino"
  • "Il Fatto Quoditiano"
  • Ιστοσελίδα του Emiliano Toso 

ospedale Salesi di Ancona

Articolo completo: https://www.marchenotizie.it/ad-ancona-delicata-operazione-di-un-bimbo-sulle-note-di-un-pianoforte/2020/11/16/126332/
ospedale Salesi di Ancona

Articolo completo: https://www.marchenotizie.it/ad-ancona-delicata-operazione-di-un-bimbo-sulle-note-di-un-pianoforte/2020/11/16/126332/

 

 

Dopo la delicata operazione si trova ora in rianimazione pediatrica il bambino di 10 anni operato oggi all‘ospedale Salesi di Ancona, mentre un pianoforte a coda, intonato a 432 hertz, diffondeva musica. Si è trattato di un intervento innovativo, che ha visto l’asportazione di un duplice tumore del midollo spinale, eseguito dal neurochirurgico Roberto Trignani, responsabile del reparto di Neurochirurgia degli Ospedali Riuniti di Ancona. Con lui una equipe multidisciplinare composta da 15 persone.

Articolo completo: https://www.marchenotizie.it/ad-ancona-delicata-operazione-di-un-bimbo-sulle-note-di-un-pianoforte/2020/11/16/126332/
Nel mentre si svolgeva l’operazione, nella stessa sala, Emiliano Toso, biologo molecolare e musicista compositore, suonava il piano. Fonti mediche spiegano come l’intervento che è durato quattro ore, si sia svolto nel migliore dei modi e senza complicazioni con la massa tumorale che è stata completamente asportata. E’ la prima volta al mondo che un pianoforte entra in una sala operatoria. “In sala operatoria – riferisce il chirurgo – è stato portato un clima di completa armonia, quasi magico.”

Articolo completo: https://www.marchenotizie.it/ad-ancona-delicata-operazione-di-un-bimbo-sulle-note-di-un-pianoforte/2020/11/16/126332/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου