Translate

27 Ιανουαρίου, 2021

Το τέλος της τυφλότητας ως αναπηρίας;

 Συνθετικός Κερατοειδής βοηθά στην ανάκτηση της Όρασης

Ο τεχνητός κερατοειδής της CorNeat ενσωματώνεται στο μάτι χωρίς να απαιτείται ιστός δωρητή.

Η εταιρία CorNeat προμηθεύει τεχνητούς κερατοειδείς που τοποθετούνται κατευθείαν επί του οφθαλμού χωρίς περίπλοκες εγχειρητικές τεχνικές και μεταμόσχευση ιστού δωρητή.

   Την είδηση μεταφέρει η εφημερίδα Israel Hayom: Ένας ΑΜΕΑ τυφλός 78χρονος συνάνθρωπός μας -"Νομικά Τυφλός" όπως μεταφράζεται ο όρος για την πιστοποίηση της αναπηρίας του στην χώρα του-, ανέβλεψε ως ο πρώτος ασθενής που έλαβε τον νέο τύπο οφθαλμικού εμφυτεύματος. Το συνθετικό ιατρικό πρόσθετο ονομάζεται KPro και αναπτύχθηκε από την εταιρία CorNeat. Είναι το πρώτο εμφύτευμα που επιτρέπει την απευθείας ενσωμάτωσή του στα τοιχώματα του ματιού προκειμένου να αντικαταστήσει τραυματισμένους ή αλλοιωμένους κερατοειδείς χιτώνες χωρίς τη μεσολάβηση ιστού από δωρητή. Μάλιστα αμέσως μετά την εγχείρηση ο ασθενής αναγνώρισε συγγενικά του πρόσωπα, διάβασε αριθμούς πάνω σε οφθαλμολογικό πίνακα και μετείχε σε πλήθος άλλων αναγνωρίσεων κατά την πρώτη μετεπεμβατική εξέτασή του.
Η στιγμή που ο 78χρονος ανέκτησε μεγάλο μέρος της όρασής του

   Ο κερατοειδής χιτώνας είναι το διάφανο εκείνο στρώμα που καλύπτει και προστατεύει το εμπρόσθιο τμήμα του ματιού. Μπορεί να αλλοιωθεί ή να τραυματιστεί για διάφορους λόγους πχ εξαιτίας νόσων όπως η ψευδοφακική φυσαλιδώδης κερατοπάθεια, ο κερατοκώνος αλλά και από τραυματισμούς του ιστού.
   Η
Προσθετική με Τεχνητά Μοσχεύματα για πάσχοντες ασθενείς από τον εκφυλισμό του κερατοειδή τους, είναι από χρόνια γνώριμη. Όμως αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι πολύπλοκες, σύνθετες και συνήθως αποτελούν την έσχατη λύση. Αφορούν μόνο τα περιστατικά όπου οι μεταμοσχεύσεις ή τα εμφυτεύματα του δακτυλίου του κερατοειδούς δεν δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
   Αντίθετα, η τοποθέτηση του εμφυτεύματος που παρασκεύασε η CorNeat απλοποιεί εξαιρετικά την διαδικασία απαιτώντας ελάχιστα ράμματα και τομές. Επίσης χρησιμοποιεί ένα βιομιμητικό υλικό που «ενεργοποιεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων οδηγώντας στη σταδιακή ενσωμάτωση τον ιστό» κατά την εταιρεία.
   Στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς επιτυγχάνεται το εμφύτευμα να ενσωματώνεται πλήρως στο οφθαλμικό τοίχωμα. «Ινοβλαστικά κύτταρα και κολλαγόνο σταδιακά αποικίζουν το πλαίσιο και η πλήρης ένωση επιτυγχάνεται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, οδηγώντας τη μόνιμη ενσωμάτωση της συσκευής στο μάτι του ασθενούς» μας βεβαιώνει η CorNeat.
   Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε βελτιωμένη οπτική οξύτητα και «εξαιρετικά ταχείς χρόνους αποκατάστασης» ενώ επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι προκύπτει ένα αποδεκτό αισθητικά αποτέλεσμα.
Το χειρουργικό κιτ: Η εξαιρετικά απλή διαδικασία εμφύτευσης μπορεί να γίνει μετά από εκπαίδευση σε ένα εξοπλισμένο οφθαλμιατρείο
   Η διαδικασία εμφύτευσης είναι σχετικά σύντομη και απλή σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις ακόμη και σε σύγκριση με την κερατοπλαστική. Σε αντίθεση με τις γνωστές διαδικασίες που απαιτούν λεπτή συρραφή του δότη ιστού επί του κερατοειδή του ασθενούς -μια λεπτή διαδικασία που μπορεί να εκτελεστεί μόνο από πολύ ειδικευμένους και καλά εκπαιδευμένους χειρουργούς-, το CorNeat KPro τοποθετείται στον κερατοειδή του ασθενούς. Στην συνέχεια επικολλάται επί του οφθαλμού χρησιμοποιώντας τρία μη απορροφήσιμα σταθερά ράμματα. 
   Το εκπληκτικά απλό κιτ της επέμβασης δε μοιάζει πολύ με τα εξειδικευμένα χειρουργικά εργαλεία π.χ. της Χειρουργικής του Αμφιβληστροειδή. Φαίνονται σχετικά απλά και παρέχονται ως μέρος του κιτ εμφύτευσης: ο Δείκτης Σήμανσης και η Λαβίδα. Η πρακτική εξάσκηση είναι εύκολη και η εκπαίδευση μπορεί να ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες. 
   Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο απαιτούμενος χρόνος για την έκθεση του οφθαλμού στο περιβάλλον μετά την εγχείρηση -ο ιατρικός όρος είναι να δεις «ανοιχτό ουρανό»-, είναι λιγότερο από ένα λεπτό. Έτσι μειώνονται σημαντικά οι σχετικοί κίνδυνοι.
Σχηματικά το εμφύτευμα επί του οφθαλμού
 Σχηματικά, το εμφύτευμα επί του οφθαλμού
   Η εταιρία ανακοίνωσε πως έχει εγκριθεί η συμμετοχή δέκα ακόμη ασθενών στις δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Ισραήλ. Δύο ασθενείς στον Καναδά αναμένεται να λάβουν σύντομα έγκριση ενώ έξι ακόμη θα εγκριθούν στη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία. Παρότι το εμφύτευμα δεν περιλαμβάνει ηλεκτρονικά μέρη, θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους από άλλα ρομποτικά μάτια. «Μετά από χρόνια σκληρής προσπάθειας, το να παρακολουθούμε ένα συνάδελφο να τοποθετεί το CorNeat KPro με ευκολία και να βλέπουμε ένα συνάνθρωπό μας να ανακτά την όρασή του την επόμενη ημέρα, αποτέλεσε μια συναρπαστική όσο και βαθιά συγκινητική εμπειρία, πολλοί δακρύσαμε στο δωμάτιο», ανέφερε ο Δρ. Gilad Litvin, συνιδρυτής της CorNeat Vision.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου