Translate

14 Ιανουαρίου, 2021

Θέλουμε Αγκαλιές!

Η Σημασία της Αγκαλιάς

Σωστός τρόπος Αγκαλιάς μεταξύ Οικείων Προσώπων

 
Πως άρχισε...
   Η ιστορία μας έρχεται από τον Καναδά σε άρθρο των New York Times. Ήταν η λαχτάρα της κόρης για να αγκαλιάσει  την υπερήλικη μητέρα της μέσα στην καραντίνα. Η δημοσίευση μας εξιστορεί ότι έφτιαξε ένα είδος «στολής» χρησιμοποιώντας έναν μουσαμά με μανίκια έτσι ώστε οι δύο γυναίκες να μπορούν να αγκαλιάζονται με ασφάλεια έχοντας το πλαστικό εύκαμπτο φύλλο ανάμεσά τους. Θυμηθείτε και το βίντεο αγάπης με τα δύο νεαρά ξαδέρφια στην πολιτεία Κεντάκι των ΗΠΑ, τα οποία αγκαλιάζονται και κλαίνε έπειτα από εβδομάδες τήρησης αποστάσεων. Το είδαμε  κοινοποιημένο πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
   «Δεν περιμέναμε να αντιδράσουν έτσι», λέει η Άμπερ Κόλινς, που  κατέγραψε σε βίντεο την επανένωση του 8χρονου γιου της με την 10χρονη ξαδέρφη του. «Τα παιδιά αγκαλιασμένα πλημμύριζαν από χαρά και χωρίς να γνωρίζουν πως αλλιώς να την εκφράσουν έκλαιγαν γοερά. Ναι, η αγκαλιά δείχνει πόση δύναμη έχει στην πραγματικότητα το ανθρώπινο άγγιγμα».
Χώρος Υποδοχής με Αγκαλιά σε μονάδα Covid-19 στην Γαλλία  

Η αγκαλιά δεν είναι επιθυμία: Είναι ανάγκη!
   «Εξερευνούμε τα "μονοπάτια" που έχει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, αυτά που είναι προορισμένα να εντοπίζουν ειδικά το στοργικό άγγιγμα» αναφέρει ο κοινωνικός επιστήμονας και καθηγητής Ψυχολογίας Γιοχάνες Άιχστεντ. «Το άγγιγμα στοργής είναι ο τρόπος ανταλλαγής μεταξύ των βιολογικών συστημάτων μας του μηνύματος ότι είμαστε ασφαλείς, ότι μας αγαπούν και ότι δεν είμαστε μόνοι μας».
  Η Λίντσεϊ Μαρ, μία παγκοσμίως κορυφαία ειδική  λιμωξιολόγος στις μεταδιδόμενες μέσω αέρα ασθένειες μας μιλά για τον ασφαλέστερο τρόπο Αγκαλιάς.
 
Η μετάδοση του Covid-19 εξαρτάται από την διάρκεια και την ποσότητα της έκθεσης 
   Τα μαθηματικά μοντέλα, που εκπόνησε η Μαρ στην μελέτη της για το Χονγκ Κονγκ, μας δείχνουν πως μεταδίδονται οι ιοί στο αναπνευστικό μέσω των στενών επαφών. Έτσι υπολόγισε ότι ο κίνδυνος της έκθεσης στον Κορωνϊό όσο διαρκεί ένας γρήγορος και σφικτός εναγκαλισμός είναι πολύ χαμηλός.
Δωμάτιο Αγκαλιάς σε νοσοκομείο της Ιταλίας 
 
   Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα κορωνοϊικού φορτίου που μας οδηγεί στην νόσο.  Όμως έχει    περιγραφεί σε μελέτες ότι αυτή η ποσότητα κυμαίνεται μεταξύ 200 και 1.000 μικροσωματιδίων του ιού. Σε ένα έντονο βήξιμο υπάρχουν κατά μέσο όρο από 5.000 έως 10.000 ιοί. Αλλά οι περισσότεροι εκτοξεύονται προς το έδαφος ή σε πολύ κοντινές επιφάνειες. Όταν, λοιπόν, οι άνθρωποι έρχονται σε στενή και άμεση  επαφή μόνο το 2% των σταγονιδίων του βήχα φτάνει έως το άλλο άτομο και μόλις το 1% θα είναι μολυσματικό. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη Λίντσεϊ Μαρ αλλά και άλλους/ες επιστήμονες/σες, οι κανόνες για ασφαλείς εναγκαλισμούς είναι οι ακόλουθοι:

– Δεν πρέπει να βρισκόμαστε απέναντι, κοντά και πρόσωπο με πρόσωπο
   «Αυτή η θέση αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο καθώς τα πρόσωπα και οι ανάσες βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο», εξηγεί η Μαρ.

– Δεν πρέπει να αγκαλιαζόμαστε με τις παρειές μας να αγγίζουν το ένα το άλλο, κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση 
   Η στάση αυτή μας εκθέτει, επίσης, σε υψηλότερο ρίσκο καθώς η εκπνοή του ενός ατόμου βρίσκεται εντός της ζώνης εισπνοής του άλλου.

– Αγκαλιαζόμαστε ενώ τα πρόσωπά μας κατευθύνονται προς αντίθετες κατευθύνσεις, παράλληλα και όχι απέναντι
   Είναι ο τρόπος εναγκαλισμού που συνιστούν οι ειδικοί, καθώς εμποδίζει την άμεση εισπνοή των σταγονιδίων, που εκπνέει το πρόσωπο που αγκαλιάζουμε. Επίσης, πρέπει να φοράμε καθαρή προστατευτική μάσκα.

– Επιτρέπουμε στα παιδιά να αγκαλιάζουν τα γόνατα ή την μέση μας
   Εκεί έχουμε λιγότερο κίνδυνο απευθείας έκθεσης στα σταγονίδια καθώς τα πρόσωπα διατηρούν απόσταση. Παρόλα αυτά το πρόσωπο ή η προστατευτική μάσκα του παιδιού ενδέχεται να μολύνει τα ρούχα του ενήλικα και γιαυτό κατόπιν αλλάζουμε τα ρούχα μας.
   Επιπλέον, οι ειδικοί συμβουλεύουν ο ενήλικας να κοιτάει προς άλλη κατεύθυνση και να μην αναπνέει προς τη μεριά που βρίσκεται το πρόσωπο του παιδιού.


Τοποθέτηση ασφαλούς διαχωριστικού για Γλυκιές Αγκαλιές σε γηροκομείο της Πορτογαλίας
 
Πολλή Προσοχή
   – Οι παππούδες και οι γιαγιάδες να φιλούν τα εγγόνια τους στο πίσω μέρος του κεφαλιού 
   εφόσον είναι βέβαιοι/ες για την καλή υγεία των παιδιών.
   Σε αυτήν την περίπτωση, οι παππούδογιαγιάδες εκτίθενται πολύ λιγότερο στην εκπνοή του παιδιού. Ακόμη, είναι πιθανό το παιδί να έχει εκτεθεί στην εκπνοή κάποιου ψηλότερου ατόμου, γι' αυτό συνιστάται ένα γρήγορο φιλί μέσα από προστατευτική μάσκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου