Translate

04 Δεκεμβρίου, 2020

Καύση ή θέρμανση καπνού; πως καπνίζουμε!

  

   Ενθαρρυντικά είναι τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας* για τους καπνιστές που επιθυμούν να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, αλλά θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό. Η έρευνα της PMI Science αποτυπώνει τις διαφορές στη φαινομενικά οξύμωρη συνήθεια του καπνίσματος αλλά και τι σημαίνει ουσιαστικά για την υγεία χιλιάδων καταναλωτών.

   Ακόμη και σήμερα που έχουμε στη διάθεσή μας έγκυρες μελέτες για το ρόλο του καπνίσματος στην καταστολή της επιδημίας του κορωνοϊού, οι αντιρρήσεις** και η επιφύλαξη σ' αυτή συνήθεια παραμένουν. Έτσι καταγράφουμε εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, που αδυνατούν να αντισταθούν στο κάπνισμα είτε από επιλογή είτε από αδυναμία. 

   Αναμφισβήτητα, σύμφωνα με τους επιστήμονες παγκοσμίως, ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος παραμένει η διακοπή του. Στο μείζον αυτό δίλημμα, τα τελευταία χρόνια έρχονται να δώσουν «απαντήσεις» τα νέα προϊόντα τεχνολογίας. Σε αυτή την περίπτωση -σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η PMI Science- παρόμοια γεύση, τελετουργικό και πρόσληψη νικοτίνης όπως αυτή του τσιγάρου, αλλά χωρίς τον καπνό που παράγεται από την καύση του (smoke), προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, με τα μη καιόμενα προϊόντα (smoke-free).


Καύση και υγεία

   Η καύση είναι μια διαδικασία που απαιτεί τρία στοιχεία: μια πηγή καυσίμου, όπως ο καπνός· οξυγόνο, που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα· και αρκετή θερμότητα ώστε να ξεκινήσει η αυτο-τροφοδοτούμενη αντίδραση που παράγει θερμότητα. Κατά τη διάρκεια της καύσης, σε ιδανικές συνθήκες, υδρογονάνθρακες και οξυγόνο αντιδρούν και παράγουν διοξείδιο του άνθρακα και νερό. 

   Το κάπνισμα τσιγάρου περιλαμβάνει καύση και παραγωγή καπνού. Εκατομμύρια καπνιστές κάθε χρόνο αποφασίζουν ότι δεν χρειάζονται το τσιγάρο στη ζωή τους και διακόπτουν το κάπνισμα εντελώς. Κάνουν τη μοναδική και καλύτερη δυνατή επιλογή που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για την υγεία του: να κόψει πλήρως το τσιγάρο και τη νικοτίνη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άνδρες και γυναίκες που αποφασίζουν συνειδητά ότι αν και δεν θέλουν να καπνίζουν, επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προϊόντα με νικοτίνη και καπνό (tobacco). Αναζητούν την παρόμοια γεύση, το τελετουργικό και την πρόσληψη νικοτίνης όπως του τσιγάρου, αλλά χωρίς τον καπνό που παράγεται από την καύση του (smoke). Χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις, τα μη καιόμενα προϊόντα (smoke-free) είναι δυνατό να προσφέρουν αυτές τις εμπειρίες.

Χρειαζόμαστε μόνο θέρμανση –όχι καύση– για να απελευθερωθεί η νικοτίνη του καπνού

   Η νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό του τσιγάρου (tobacco) απελευθερώνεται στον αέρα σε θερμοκρασίες έως του σημείου βρασμού της, γύρω στους 247°C. Αυτή η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη που αρχίζει η καύση του καπνού, περίπου στους 400°C. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό ο καπνός να θερμανθεί αρκετά ώστε να απελευθερώσει νικοτίνη, χωρίς να καίγεται και να παράγει αέριο καπνό (smoke). Τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού κάνουν ακριβώς αυτό. Εναλλακτικά, τα προϊόντα ατμίσματος θερμαίνουν ένα υγρό που απελευθερώνει νικοτίνη και γεύσεις, επίσης αποφεύγοντας την καύση και τον καπνό (smoke).

Χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου

   Έχουν εντοπιστεί χιλιάδες συστατικά στο φυτό του καπνού και εκτιμάται ότι άλλα τόσα μένει να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με τους Rodgman και Perfetti. Όπως κάθε φυτό, ο καπνός παίρνει απλά στοιχεία και τα μετατρέπει σε μακρομόρια για την ανάπτυξη και την αυτοσυντήρησή του. Η διαδικασία αυτή καθίσταται περαιτέρω πολύπλοκη λόγω της καύσης των επεξεργασμένων και αποξηραμένων φύλλων του, δημιουργώντας το σύνθετο μείγμα των περισσότερων από 6.000 χημικών ουσιών που συνιστούν τον αέριο καπνό.


*  Μερική αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα HealthPharma

**  Στις 16 Οκτωβρίου 2019 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Νόμος 4633/2019 για τη "Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού, άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας και λοιπές διατάξεις". Μεταξύ άλλων, ο νόμος περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις αναφορικά με την αντικαπνιστική νομοθεσία. Με τις νέες διατάξεις ρυθμίζονται η απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού (Άρθρο 16), η απαγόρευση κατανάλωσης καπνού σε υπαίθριους χώρους και τα 

  

καπνικά μασώμενα προϊόντα.

   Τη λύση στην απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους δίνουν οι λέσχες καπνίσματος με μέλη εγγεγραμμένα & τα οποία πληρώνουν μια ετήσια συνδρομή για την συμμετοχή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου