Translate

12 Απριλίου, 2023

Ο Λόγος στα Φιλιά

 το Φιλί είναι απολύτως μια κοινή εμπειρία. Είναι το σημαντικό δούναι και λαβείν, που υποδηλώνει την βαθύτερη αγάπη μεταξύ των προσώπων. Παρακάτω σας θυμίζουμε τους πολλούς πολλούς λόγους για να μην σταματήσετε ποτέ να δίνετε γλυκά φιλιά!


Το Φιλί στο Μάγουλο 

είναι η τελετουργική ή κοινωνική χειρονομία φιλιού για να υποδείξει τη φιλία, την οικογενειακή σχέση, τον χαιρετισμό, να δώσει συγχαρητήρια, να παρηγορήσει κάποιον, να δείξει σεβασμό ή να δηλώσει άδολη Αγάπη.

    Επίσης αποτελεί την πιο στοιχειώδη πράξη αγάπης και έτσι κάποιες φορές δεν αποκλείει τον ερωτισμό ή τον αισθησιασμό και τον ρομαντισμό. 

 

Καριέρα μόνον για Καραφλούς

   Σκληρό το μεροκάματο! Η «καλύτερη δουλειά στον κόσμο» ήταν αποκλειστικό προνόμιο καραφλών. Δύσκολο να το καταλάβουμε σήμερα, μια και δεν είμαστε στην πλειονότητά μας άνδρες που έζησαν τη δεκαετία του 1950 στις ΗΠΑ με καράφλα: Κάθονταν να τους φιλούν!

  Η συμβατική αισθητική στα μέσα του 20ου αιώνα αντιμετώπιζε την τριχόπτωση ως το ίδιο απευκταία εξέλιξη περίπου όπως επικρατεί και με την main stream σημερινή αισθητική. Εκείνη την περίοδο τα κραγιόν στις ΗΠΑ περνούσαν μια ιδιαίτερη τελική φάση ελέγχου ποιότητας πριν βγουν στην αγορά. Δοκιμάζονταν όχι σε χαρτί, πανί ή κάποιο άλλο υλικό, αλλά σε πάνω σε ανθρώπους. Η διαδικασία ήταν πολύ συγκεκριμένη με Εθελόντριες Γυναίκες που δήλωναν συμμετοχή και προσλαμβάνονταν από τις εταιρείες στα εργαστήρια τους.

  Εκεί λοιπόν τις περίμενε ένας φαλακρός υπάλληλος με την εξής σκληρή υποχρέωση: να κάτσει σε μια καρέκλα και να τον φιλούν συνεχώς και εναλλάξ στο κεφάλι!
  Ο εργαζόμενος έπρεπε απαραιτήτως να διαθέτει καράφλα, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εμβαδόν για τις δοκιμές.
   Χρειαζόταν ρουφηχτό φιλί από τις εθελόντριες για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερο το αποτύπωμα.
Αυτή η διαδικασία μπορούσε να γίνει πολλές φορές μέσα στη μέρα, με διαφορετικά κραγιόν. Κατόπιν τα αποτυπώματα τα μελετούσαν οι ειδικοί, για να εγκριθεί η διάθεσή τους ή να διορθωθούν τυχόν ατέλειες.
 
  Το όλο εργαστηριακό εγχείρημα όταν έγινε γνωστό, κλήθηκε να το φωτογραφίσει ο καταξιωμένος και πασίγνωστος φωτογράφος Γιελ Τζόελ. "Αυτή η φωτογράφιση ήταν η πιο αλλόκοτη που έκανα ποτέ!" δήλωσε για την μεγάλη αίσθηση που άφησε η δουλειά του μετά την δημοσίευση του φωτο-ρεπορτάζ από το «TIME».

Τα Γούρικα Φιλιά

  Άλλου είδους φιλιά είναι αυτά που φέρνουν τύχη.  
  Αφορά την συνήθεια του Μανουέλ Μακρόν να φιλά στο κεφάλι έναν καραφλό οπαδό του πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση.
 
   Όλη η Γαλλία αναρωτιέται για το γούρι του Μακρόν αν θα του φέρει τη νίκη στις εκλογές στη Γαλλία το φιλί στο κεφάλι ενός καραφλού οπαδού του.
   Πρόκειται για παράδοση που εγκαινίασε δημόσια ο  ποδοσφαιριστής Λοράν Μπλαν, που είχε φιλήσει την φαλακρή κεφαλή του τερματοφύλακα Φαμπιάν Μπαρτέζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998. 
 

Τα Φιλιά της Προδοσίας

Χωρίς λόγια...

Πασχαλινά Φιλιά!

  «… Ο Γιώργος χώθηκε καταντροπιασμένος μέσα στο πλήθος και χάθηκε, ενώ οι άλλοι, μαζί τώρα, γονιοί και παιδιά, με τις λαμπάδες αναμμένες, γύρισαν στα σπίτια τους συμφιλιωμένοι και αγαπημένοι όπως άλλοτε. Την άλλη μέρα δυο αρνιά ψηνόντουσαν στην αυλή του Θάνου… Κι ενώ οι μεγάλοι, γύρω απ’ τη φωτιά, κουβέντιαζαν παρακολουθώντας το ψήσιμο των λαμπριάτικων αρνιών, αυτός με τη Φρόσω, πίσω από μια πασκαλιά, άλλαζαν το πρώτο τους φιλί».

 Η Επιστημονική Έρευνα

   Η έρευνα στο Κολέγιο Lafayette από την καθηγήτρια Νευροεπιστήμης κα Wendy Hill και την ομάδα της, έδειξε το πώς η οξυτοκίνη – η οποία ευθύνεται για την δέσιμο των ζευγαριών – και η κορτιζόλη – η ορμόνη του στρες – μεταλλάσσονταν μετά από ένα φιλί. Μελετώντας ζευγάρια με μακροχρόνια σχέση στο Κολέγιο διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης μειώθηκαν μετά τα φιλιά που αντάλλαξαν. Μάλιστα, όσο περισσότερο καιρό είχαν δυο άνθρωποι σχέση, τόσο τα επίπεδα της μειώνονταν.
   Όσον αφορά τα επίπεδα της οξυτοκίνης, η κα Wendy Hill κατέληξε ότι αυξήθηκαν μόνο στους άνδρες και όχι και στα δυο φύλα όπως περίμενε. Αυτό το συμπέρασμα τους έκανε να υποθέσουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται παραπάνω από ένα φιλί για να δεθούν συναισθηματικά ή ότι το αποστειρωμένο περιβάλλον του εργαστηρίου όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα δεν ήταν ευνοϊκό.  
   Σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο για το φιλί, η βιολόγος Helen Fischer, διατύπωσε την άποψη ότι το φιλί σχετίζεται με τους τρεις βασικούς τύπους έλξης που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους: τη σεξουαλική ορμή (που καθορίζεται από την τεστοστερόνη), τη ρομαντική αγάπη (εδώ υπεύθυνες οι ντοπαμίνη και άλλες αντίστοιχες ορμόνες) και το συναισθηματικό δεσμό (θέμα χημικών στοιχείων όπως η οξυτοκίνη). Τα φιλιά υποστηρίζουν θετικά και τις τρεις αυτές περιπτώσεις.
   Σε όποια κοινωνική ομάδα και αν ανήκουμε, σε όποιον πολιτισμό με όποια κουλτούρα και όποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις, έχει αποδειχθεί ότι η πλειονότητα στρέφει το κεφάλι προς τα δεξιά αφήνοντας πρώτα το αριστερό μάγουλο προσβάσιμο στο φιλί.
  Πρόκειται για μία συνεπή συμπεριφορά που έχει τις καταβολές της από την κοιλιά της μαμάς μας.  Η εξήγηση είναι απλή: κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων της κύησης δείχνουμε σαφή προτίμηση προς την δεξιά μεριά κάτι που συνηθίζουμε να ακολουθούμε και κατά τη  βρεφική ηλικία.

1 σχόλιο: