Translate

03 Μαρτίου, 2023

Απόψε οι "Διάλογοι πάνω στην τρέλα"

 Μαθαίνοντας – Ξεμαθαίνοντας,
Διάλογοι πάνω στην τρέλα

   Ακόμη ένα βήμα προς την χειραφέτηση των Ανθρώπων με Ευαισθησίες: 
   "...Χρειάζεται να δούμε πως οι άνθρωποι είναι ειδικοί για τις ζωές τους καθώς αυτοί είναι φορείς της αλήθειας του βιώματός τους και έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται..."
   Οι "Διάλογοι πάνω στην τρέλα", επανατοποθετούν το νήμα της επιφύλαξης που οφείλουμε να τηρούμε όλοι/ες οι εμπλεκόμενες/οι στην Ψυχική Υγεία προς το αδυσώπητο ισχύον βιοϊατρικό παράδειγμα. Καλούμαστε λοιπόν να παρακολουθήσουμε την συνέχεια αυτής της κριτικής από τους δύο συνεπείς και ιστορικούς φορείς, το "Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές Αθήνας" και την "Πρωτοβουλία για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία"!
   Μεταφέρουμε απόσπασμα του κειμένου από την πρόσκληση της Διημερίδας:

   "... Έχοντας περάσει 13 χρόνια από τη δημιουργία της πρώτης ομάδας αυτοβοήθειας το Μάρτιο του 2010 και 8 χρόνια από την πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας ‘Ψ’-, οι δύο συλλογικότητες συστεγάζονται σε μια προσπάθεια να στεγάσουν τα όνειρά τους και να έρθουν πιο κοντά. Κρατώντας η καθεμιά τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της, την κουλτούρα και τις αρχές της αναζητήσαμε σημεία επικοινωνίας και ήρθαμε πιο κοντά ανοίγοντας συχνά διάλογο και συνδιοργανώνοντας κάποιες εκδηλώσεις. Από αυτή τη συγκατοίκηση προέκυψε και η ανάγκη για μια νέα διημερίδα.

   Μέσα από τις συζητήσεις μας νιώσαμε έμπρακτα την αξία όρων όπως “ειδικός από εμπειρία”, “συνεργατικές κοινότητες μάθησης”, “αλληλεγγύη”, “ανάπτυξη του δυναμικού αυτοβοήθειας’, “αναγνώριση της προσωπικής ευθύνης της ασθένειας και της υγείας”. Κι έτσι όλα αυτά τα χρόνια μεγαλώσαμε γιατί ήρθαμε κοντά ο ένας στην άλλη. Αναγνωρίσαμε πως η μάθηση δεν αποτελεί μια στείρα “ανάγνωση” ενός κόσμου που βρίσκεται κάπου έξω και περιμένει να τον γνωρίσουμε, αλλά “μια αέναη γέννηση ενός κόσμου μέσω της διεργασίας της ζωής..." 

 ~~~

 Η Πολυμεσική Έκθεση

   Η Πολυμεσική Έκθεση «Μαθαίνοντας – Ξεμαθαίνοντας: Διάλογοι πάνω στη τρέλα» μιλά για την ψυχιατρική εμπειρία, την κυρίαρχη γνώση, τη συλλογική δύναμη, το δικαίωμα στον αυτοκαθορισμό και στην πολυφωνία. Ο διάλογος δεν περιορίζεται στον «λόγο» μέσα από παρουσιάσεις αλλά προκύπτει και μέσα από καλλιτεχνικές διεργασίες που συμπυκνώνουν μέσα στην εικόνα το σύγχρονο αφήγημα.      Διάλογοι δημιουργούνται μέσα από κόμικ, εικαστικά, εργόχειρα, ποιήματα, και φωτογραφικά έργα ανθρώπων που έχουν απασχοληθεί γύρω από τα θέματα της διημερίδας, είτε ως δημιουργοί, είτε επιλέγοντας να είναι παρόντες μέσα από τις εικόνες που μοιράζονται.   

   Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Λίλιαν Χαριτάκη Άσιμου, Ντία Κουτσογιάννη, Κώστας Μάρκου. Κωνσταντίνα Πουρσανίδου, Αλέξια Οθωναίου, Γιώργος Μπότσος, Ομάδα συγγενών και φίλων του Δικτύου, Νικόλας Περδικάρης, Ελένη Ξυπολήτου, Ελένη Βασιλείου, Κυριάκος Μαυρίδης

Τελικά “μάθηση και ανάπτυξη είναι απλώς οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος”.

 ~~~
 
Το πρόγραμμα της Διημερίδας

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023, 18:00-22:00 &
Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, 09:30-17:00

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134

Είσοδος ελεύθερη
με προαιρετική οικονομική ενίσχυση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου