Translate

17 Μαΐου, 2022

Γιάννης Αλεξάκης: Για την με σεβασμό στα δικαιώματα, μεταφορά ασθενών με πρόβλημα Ψ.Υ.

Ιωάννης Αλεξάκης*: Δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε θέματα ψυχικής υγείας και μέλος της Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές.
   Μας αφηγείται σε ανάρτησή του ο έγκριτος νομικός:
   "Η ακούσια νοσηλεία υπό το πρίσμα των (πολιτικών) θαυμάτων (ν.2).
   Σήμερα το πρωί δέχθηκα τηλεφωνήματα από συγγενείς ασθενών, που ζητούσαν πληροφορίες του τρόπου ενεργοποίησης της μεταφοράς ακούσιας νοσηλείας ασθενών συγγενών τους, σύμφωνα με το άρθρο 59 ν. 4931/2022.

   Δεν ήξερα τι να απαντήσω.
   Κι αυτό διότι, αν και υπάρχει η σχετική διάταξη νόμου, η ισχύς της οποίας άρχισε με τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στις 13/05/2022, στην ίδια διάταξη προβλέπεται η (εν καιρώ) έκδοση σχετικής ΚΥΑ.
   Εν τω μεταξύ, οι «Κινητές Μονάδες Διακομιδής Ακούσιων Νοσηλειών» αποτελούν «σχέδια επί χάρτου» αφού, ναι μεν αναφέρονται στην από 20/04/2022 Απόφαση ωστόσο, δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη.

Τα Stealth ασθενοφόρα*** για την Ψυχική Υγεία στην Στοκχόλμη με το εξειδικευμένο προσωπικό τους. 
   Και δεν θα αναφερθώ στα «ειδικά διαμορφωμένα οχήματα»
   Κατά τα λοιπά, 
 «άλλαξε» ο τρόπος διακομιδής των ακούσια νοσηλευόμενων ψυχικά ασθενών..."
 
 ~~~
 
* Ιωάννης Αλεξάκης, διάλεξη: "Τα Δικαιώματα και η Διαφύλαξή τους". Ο ομιλητής διαπίστωσε την αδήριτη ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων και διαμέσου ενός λεπτομερούς νομικού πλαισίου. Έτσι κάλεσε τους λήπτες να μην αποξενώνονται από τέτοιες διαδικασίες και να αυτοοργανωθούν τόσο σε θεσμική εκπροσώπηση όσο και σε συστηματικές παρεμβάσεις. Κατ' αυτό τον τρόπο ο Γιάννης Αλεξάκης εισηγήθηκε με επιστημονικό λόγο, τη Θωράκισή των Δικαιωμάτων απέναντι σε πιθανές μελλοντικές αναχρονιστικές υποστροφές προς τη ψυχιατρική βαρβαρότητα. Ακόμη πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του κατακερματισμού και της επιμέρισης του "φάσματος των δικαιωμάτων" σε ανούσιες & άνευρες διακηρύξεις.
 
 
***  ΚΟΦΙΨΥ: Τα Stealth ασθενοφόρα για τους/ις Ψυχικά Πάσχοντες/ουσες. Η Ειδική Ομάδα Ψυχιατρικής Παρέμβασης Έκτακτης Ανάγκης πανέτοιμη για δράση μπροστά σε ένα ασθενοφόρο της στην Στοκχόλμη. Ανήκει στον σύγχρονο στόλο με τέτοια οχήματα χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που προορίζονται μόνο στην περίθαλψη περιστατικών ψυχικής υγείας στην Σουηδία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου