Translate

06 Μαΐου, 2022

Εργασιακή Αυτοοργάνωση για Ψυχικά Ευαίσθητες/ους

Πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα..!

    Το δικαίωμα στην εργασία είναι ζωτικής σημασίας, για τη σωματική και ψυχική υγεία κάθε προσώπου αλλά και την επιβίωση του. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με τα ποσοστά ανεργίας στο ζενίθ, οι ψυχικά ευαίσθητες/οι άνθρωποί μας ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες, αφού κουβαλούν και το στίγμα, με αποτέλεσμα να υφίστανται διπλό αποκλεισμό.
   Το στίγμα της ψυχικής νόσου έχει ηλικία αιώνων στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας. «Σε διάφορες εποχές και κοινωνίες, πολλές ήταν οι ασθένειες που πήραν το χαρακτήρα "στίγματος", ο καρκίνος, η φυματίωση, το AIDS», επισημαίνουν οι κες/κες Αιμιλία Πανάγου και Μαρία Μητροσύλη. «Οι διαταραχές που στιγματίζονταν θεωρούνταν ανυπόληπτες και εξευτελιστικές. Αναμφίβολα όμως, η πιο στιγματισμένη μεταξύ όλων είναι η ψυχική νόσος», τονίζουν και προσθέτουν:
   «Ιστορικά, οι άνθρωποι με ψυχική αναπηρία αποκλείστηκαν και περιθωριοποιήθηκαν από την κοινωνία θεωρούμενοι ως ανίκανοι να παίρνουν αποφάσεις για τον εαυτό τους και τα σημαντικά ζητήματα της ζωής τους. Όχι μόνο οι μύθοι και το στίγμα για την ψυχική αναπηρία έχουν οδηγήσει σε προκαταλήψεις για την απόλαυση αγαθών, όπως η στέγαση, η εργασία και η εκπαίδευση, αλλά επιπλέον έχουν δημιουργήσει μια κοινωνική κατηγορία που έχει συστηματικά αποδυναμωθεί και εξαρτηθεί σε ένα σύστημα υγείας που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της».
   Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η συλλογική αυτοοργάνωση ανθρώπων, φαίνεται να δίνει μια διέξοδο και να ανοίγει την πόρτα στην εργασία και την ποιότητα ζωής.
   Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ), είναι οι πρώτες θεσμοθετημένες κοινωνικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην χώρα μας με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 2716/1999 περί «Ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Στο πλαίσιο της αλληλέγγυας κοινωνικής επιχειρηματικότητας βάσει της οποίας λειτουργούν, έχουν ως στόχο την κοινωνικοοικονομική ενσωμάτωση και εργασιακή επανένταξη ατόμων τα οποία έχουν νοσήσει από ψυχικές ασθένειες, ενώ οι ΚοιΣΠΕ έχουν ως γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
   Αυτοί οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί «αποτελούν νέες καινοτόμες επιχειρηματικές παρεμβάσεις συλλογικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα, που στοχεύουν στην κοινή ωφέλεια και στο κοινωνικό συμφέρον, και αφορούν αποκλειστικά στα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα» μας λέει ο ιατρός εργασίας Σ. Κουπίδης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠΟΚοιΣΠΕ)
   Λειτουργούν ως μονάδες ψυχικής υγείας οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της αυτονομίας των εργαζομένων - ψυχικά πασχόντων και τη βελτίωση των ατομικών και κοινωνικών τους δεξιοτήτων για τη διατήρηση της κοινωνικοοικονομικής τους ενσωμάτωσης και εργασιακής τους ένταξης αλλά και ως επιχειρηματικές μονάδες με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και προϊόντων σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου