Translate

24 Μαΐου, 2021

«Ο πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο»

 
   Ο Martin Shkreli, πρώην CEO φαρμακευτικής, έγινε γνωστός το 2015 για την απόφασή του να αυξήσει την τιμή ενός φαρμάκου για το AIDS και τον καρκίνο. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν από τα 13,50 στα 750 δολάρια ανά δισκίο. Το 2018 φυλακίστηκε με κατηγορίες για την εμπλοκή του σε απάτη.
 
~~~
  
   Παρά την καταδικαστική απόφαση κράτησης 7 ετών στις φυλακές ο περιβόητος «Pharma-Bro», Martin Shkreli, εξακολουθεί να «τρέχει» την φαρμακευτική του επιχείρηση Phoenixus AG πίσω από τα κάγκελα.  
  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Shkreli βρίσκεται σε επικοινωνία με το προσωπικό των 12 ατόμων που διαθέτει η Phoenixus AG στο Fort Dix μέσα από τη φυλακή και συχνή επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Η φαρμακευτική Phoenixus, είναι το νέο όνομα που έδωσε ο Shkreli στη μέχρι πρότινος γνωστή εταιρεία Turing Pharmaceuticals.
   Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Martin Shkreli κρίθηκε ένοχος για χρηματιστηριακή απάτη, συνωμοσία και διαπλοκή. Ο 35χρονος σήμερα «Pharma Bro», που έγινε γνωστός το 2015 επειδή
αύξησε σημαντικά την τιμή ενός μοναδικού φαρμάκου κρίσιμου και για την αντιμετώπιση του ιού HIV
, είχε καταδικαστεί το 2016 για την αποστολή ψευδών αναφορών σε επενδυτές, στις οποίες απέκρυπτε τις σημαντικές ζημίες που είχαν τα δύο hedge funds που διηύθυνε.
   Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο άκουσμα της καταδίκης από τον δικαστή, ο Shkreli έβαλε τα κλάματα, ενώ οι δικηγόροι του δήλωσαν πως θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη διάρκεια της φυλάκισης στους 18 μήνες την ίδια στιγμή που οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί ποινή 15 ετών. 
 
~~~
 
 Έτσι εκείνο το καλοκαίρι του 2015 ο Martin Shkreli αναφέρθηκε ως ο «πιο μισητός άνθρωπος στον κόσμο» όταν αγοράζοντας τα δικαιώματα για την πώληση του φαρμάκου Daraprim -για λογαριασμό της εταιρείας του Turing έναντι 55 εκατ. δολαρίων- εβδομηνταπλασίασε την τιμή του.
   Μέχρι την αγορά αυτή το φάρμακο κόστιζε 13,5 δολάρια ανά δισκίο. Κατόπιν με δική του απόφαση, το αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται και από ασθενείς που πάσχουν από τον ιό HIV, έφτασε να πωλείται προς 750 δολάρια το δισκίο – μια αύξηση της τάξης του 5.000%! 
        Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο όπου χιλιάδες πολίτες μέσω των λογαριασμών τους στα social media επιτέθηκαν στον Martin Shkreli. Συγκεκριμένα κατηγορήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται το κέρδος και για την αλαζονεία του να χλευάσει όποιον προσπάθησε να του ζητήσει τον λόγο.
    Η είδηση της επιβολής ποινής φυλάκισης στον Martin Shkreli γνωστοποιήθηκε στα social media με ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

 ~~~

 
Από άρθρο του Κοσμά  Ζακυνθινού  και των
- The Huffington Post UK
- The Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου