Translate

12 Μαΐου, 2021

Επιστολή ΠΟΣΟΨΥ: Συγκρότηση και ορισμός μελών για Μόνιμη Επιτροπή για την ψυχική υγεία


Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ( ΠΟΣΟΨΥ )

 

ΠΡΟΣ: κα. Ζ. Ράπτη, Υφυπουργό  Ψυχικής υγείας


ΘΕΜΑ:  «Συγκρότηση και ορισμός μελών στη Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία»

ΑΔΑ: ΨΔ52465ΦΥΟ-ΞΡ7 /27.04.2021

Αθήνα 

Αρ. Πρωτ.: 39


Αξιότιμη Κυρία Ράπτη


   Με έκπληξη διαπιστώνουμε την μη συμπερίληψη εκπροσώπου της Ομοσπονδίας μας στη νεοσυσταθείσα Μόνιμη Επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την Ψυχική Υγεία, καίτοι η Ομοσπονδία μας εκπροσωπούνταν στην αντίστοιχη Επιτροπή η οποία αντικαταστάθηκε «εν μια νυκτί» από την παρούσα χωρίς λόγο, αιτία και ενημέρωση των μελών της.

   Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) αποτελεί τη συνένωση όλων των Συλλόγων Οικογενειών και Φίλων για την ψυχική υγεία, των Συλλόγων ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία και των μικτών Συλλόγων Οικογενειών και Ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία, σε ενιαίο νομικό πρόσωπο.

   Ως ο μοναδικός δευτεροβάθμιος κοινωνικός εταίρος που εκπροσωπεί τους λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και τις οικογένειές τους που διαβιούν στην κοινότητα ανά την επικράτεια, θεωρούμε τη μη- συμπερίληψη εκπροσώπου της ΠΟΣΟΨΥ στη νέα Επιτροπή σοβαρή παράλειψη, που αγγίζει τα όρια της απαξίωσης της Ομοσπονδίας, και γεννά εύλογα ερωτηματικά:

· Γιατί δεν συμπεριλήφθηκε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας?

· Πώς έγινε η επιλογή των μελών? Από ποιόν? Με ποια κριτήρια?

· Γιατί δεν ενημερωθήκαμε ως Ομοσπονδία για τη σύσταση της Επιτροπής?

· Γιατί δεν μας ζητήθηκε να ορίσουμε εκπρόσωπο?


   Στα πλαίσια της χρηστής διακυβέρνησης η διαφάνεια και η συμμετοχή αποτελούν δύο από τα κύρια συστατικά της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους κυβερνώντες.

   Ενέργειες του τύπου «αποφασίζω και διατάζω» είναι χαρακτηριστικά συστημάτων ψυχικής υγείας που κανένας στη χώρα δεν θέλει ούτε να θυμάται ούτε να (ξανα)βιώνει.

   Οι υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες πρέπει να συνάδουν με το μότο «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς».

   Εν αναμονή της άμεσης πρόσκλησης προς την Ομοσπονδία μας να ορίσει εκπρόσωπο και της σχετικής τροποποίησης της από 27.04.2021 Υπουργικής Απόφασης.

 

Με εκτίμηση

Αικατερίνη Νομίδου 

Πρόεδρος
Γεώργιος Λιγγερίδης 

 Γ. Γραμματέας


Ελ. Βενιζέλου 236, ΤΚ 16341, Ηλιούπολη 
Τηλ./Fax: 210 99 48 098

www.posopsi.gr - posopsi@gmail.com - https://www.facebook.com/posopsi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου