Translate

07 Σεπτεμβρίου, 2021

Είναι εναντίον της Άνοιας οι Ερωτικές Περιπτύξεις;

Κάντε τακτικό, στοργικό σεξ Το συχνό σεξ στη μέση ηλικία λειτουργεί πολύ αντιγηραντικά για τον εγκέφαλο, ο οποίος απελευθερώνει τις ορμόνες ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και σεροτονίνη κατά τη διάρκεια του οργασμού. «Κατά τη διάρκεια πειραμάτων με αρουραίους, όταν έκαναν κανονικό σεξ δημιουργήθηκαν νέα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο καθηγητής Φυσιολογίας. Σε ανθρώπινες δοκιμές για τη σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα άνω των 50 ετών, εκείνοι που έκαναν τακτικά σεξ είχαν καλύτερες αναμνήσεις. Αλλά οι άνθρωποι που τα πήγαν πραγματικά πολύ καλά ήταν όσοι είχαν στενές σχέσεις. Αυτοί βρέθηκαν να έχουν επίσης βελτιωμένη λεκτική ευχέρεια, συλλογιστική και μαθηματικές δεξιότητες. Πηγή: Protagon.gr

  Τα τελευταία μαντάτα για ώριμες και ώριμους άνω των πενήντα ετών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά! Αν είσθε στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα και έχετε προδιάθεση στην άνοια μπορείτε με ευχάριστο τρόπο να μειώσετε τον κίνδυνο. Γεγονός είναι πώς όσο μεγαλώνουμε πάνω από τα -ήντα δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να θυμόμαστε. 

   Όμως πολλές έρευνες δείχνουν ότι η ενεργή σεξουαλική ζωή αυξάνει την ευφυΐα, βοηθάει τη μνήμη και είναι αγχολυτική. Ακόμη οι συχνές ερωτικές συνευρέσεις, τα θερμά φιλιά, το συχνό σεξ βελτιώνουν τη μνήμη, ενεργοποιούν τις εγκεφαλικές συνάψεις και απομακρύνουν τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Έτσι όσοι και όσες "περασμένης" ηλικίας επιδίδονται συχνά σε ερωτικές περιπτύξεις ενισχύουν την ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

  Οι δημοσιευμένες μελέτες

  •  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία μελέτησαν τα στοιχεία έξι χιλιάδων ενηλίκων, άνω των 50 ετών, σχετικά με την Διατροφή, την Υγεία και την Κοινωνικο-Οικονομική τους κατάσταση. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα συμπλήρωσαν ένα τεστ μνήμης και απάντησαν σ’ ένα ερωτηματολόγιο όπου κατέγραψαν πόσο συχνά έκαναν σεξ. Έπειτα από δύο χρόνια επανέλαβαν το τεστ μνήμης. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως όσο συχνότερη ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών και της συναισθηματικής τρυφερότητας, τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις που σχετίζονται με τη μνήμη. Και όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων, τόσο πιο ισχυρή γινόταν η σχέση μεταξύ σεξ και μνήμης. Ωστόσο ενώ οι επιδόσεις στα τεστ μνήμης έτειναν να χειροτερεύουν μετά τη διετία, η σεξουαλική δραστηριότητα έδειξε να βοηθάει την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Αυτή η διαφορά όμως είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα στις περισσότερες μορφές άνοιας που εξασθενούν κυρίως την βραχυπρόθεσμη μνήμη. 
  •  Μελέτες του Πανεπιστημίου Coventry και Oxford εξέτασαν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και διαπίστωσαν ότι, το σεξ βελτιώνει τη νοητική τους κατάσταση.
    Στην έρευνα συμμετείχαν 73 άτομα ηλικίας μεταξύ 50 και 83 ετών. Οι 37 δήλωσαν ότι κάνουν σεξ μια φορά την εβδομάδα, οι 26 μια τον μήνα και οι υπόλοιποι 10 δεν έκαναν καθόλου. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι με έντονη και συστηματική σεξουαλική δραστηριότητα, είχαν καλύτερα αποτελέσματα στα λεκτικά test. Για παράδειγμα στο να κατονομάσουν όσα περισσότερα ζώα και πράγματα γίνεται από ένα γράμμα μέσα σε ένα λεπτό αλλά και σε οπτικά τεστ όπως να ζωγραφίσουν κάτι που τους έδειξαν. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην έκκριση νευρορμονών, όπως η ντοπαμίνη ή η ωκυτοκίνη, που είναι οι ορμόνες της ευτυχίας.
«Συνήθως δεν μας αρέσει να ακούμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάνουν σεξ, αλλά έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα σε αυτούς τους ανθρώπους, πέρα από τη γενικότερη καλή κατάσταση της υγείας τους», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Hayley Wright. Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Maryland έδειξε ότι, η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει και τη μνήμη. Το σεξ αυξάνει την παραγωγή νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου, που σχηματίζονται οι μακροχρόνιες μνήμες. Το Πανεπιστήμιο Konkuk της Σεούλ συμπλήρωσε ότι, η αύξηση της παραγωγής των νευρώνων, βοηθάει επίσης την αντιμετώπιση του άγχους....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://valueforlife.gr/sexoualiki-ygeia/se-poia-glossa-boroume-na-epikoinonisoume-kalytera-me-ton-skylo-kai-ti-rolo-paizei-i-ilikia-tou-2/
Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Maryland έδειξε ότι, η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει και τη μνήμη. Το σεξ αυξάνει την παραγωγή νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου, που σχηματίζονται οι μακροχρόνιες μνήμες. Το Πανεπιστήμιο Konkuk της Σεούλ συμπλήρωσε ότι, η αύξηση της παραγωγής των νευρώνων, βοηθάει επίσης την αντιμετώπιση του άγχους....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://valueforlife.gr/sexoualiki-ygeia/se-poia-glossa-boroume-na-epikoinonisoume-kalytera-me-ton-skylo-kai-ti-rolo-paizei-i-ilikia-tou-2/
Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου Maryland έδειξε ότι, η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει και τη μνήμη. Το σεξ αυξάνει την παραγωγή νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου, που σχηματίζονται οι μακροχρόνιες μνήμες. Το Πανεπιστήμιο Konkuk της Σεούλ συμπλήρωσε ότι, η αύξηση της παραγωγής των νευρώνων, βοηθάει επίσης την αντιμετώπιση του άγχους....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://valueforlife.gr/sexoualiki-ygeia/se-poia-glossa-boroume-na-epikoinonisoume-kalytera-me-ton-skylo-kai-ti-rolo-paizei-i-ilikia-tou-2/
  •   Ερευνητές του πανεπιστημίου McGill του Καναδά ζήτησαν από 78 γυναίκες, ηλικίας 18 με 29 ετών, να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την ερωτική τους ζωή. Έπειτα, τις υπέβαλλαν σε μία σειρά από τεστ μνήμης, που αφορούσαν την απομνημόνευση και την ανάκληση λέξεων και προσώπων μέσα από εικόνες, προκειμένου να αξιολογηθεί η λειτουργία της ενεργής μνήμης τους. Όπως διαπιστώθηκε όσες από τις συμμετέχουσες έκαναν πιο συχνά κολπικό σεξ, πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ αξιολόγησης, αποδεικνύοντας την ευεργετική επίδραση του σεξ στη λειτουργία του εγκεφάλου και δη στη μνήμη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως όσο συχνότερη ήταν η σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών και της συναισθηματικής τρυφερότητας, τόσο καλύτερες ήταν οι επιδόσεις που σχετίζονται με τη μνήμη. Και, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων, τόσο πιο ισχυρή γινόταν η σχέση μεταξύ σεξ και μνήμης. 
  •   Άλλη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behaviour, έδειξε ότι οι ώριμες γυναίκες με δραστήρια σεξουαλική ζωή έχουν καλύτερη μνήμη. Συγκεκριμένα την βραχυπρόθεσμη μνήμη, που είναι υπεύθυνη για την προσωρινή αποθήκευση και επεξεργασία των πληροφοριών.
  •   Το Πανεπιστήμιο του Maryland ερεύνησε με την σειρά του το εάν η σεξουαλική δραστηριότητα βοηθάει και τη μνήμη. Η διαπίστωση είναι ότι το σεξ αυξάνει την παραγωγή νευρώνων στην περιοχή του εγκεφάλου, που σχηματίζονται οι μακροχρόνιες μνήμες.
  •   Το Πανεπιστήμιο Konkuk της Σεούλ συμπλήρωσε σε άλλη έρευνα ότι η αύξηση της παραγωγής των νευρώνων, βοηθάει επίσης την αντιμετώπιση του άγχους που ευθύνεται για πολλά εγκεφαλικά εκφυλιστικά φαινόμενα.


Ο καλύτερος συνδυασμός, Άσκηση και Σεξ

    Παρ’ όλα αυτά οι ψυχολόγοι εξηγούν με σκοπό να αποφύγουν παρανοήσεις ότι δεν μπορεί κάποιος να αυξήσει το IQ του με το σεξ.
    «Πολλές δραστηριότητες μπορούν να αυξήσουν το βαθμό, που νέα εγκεφαλικά κύτταρα γεννιούνται, αλλά μόνο η συστηματική προσπάθεια και η μάθηση αυξάνει τη διατήρησή τους. Η Άσκηση και το Σεξ δημιουργούν νέα κύτταρα. Το θέμα είναι να γίνει και νοητική εξάσκηση του εγκεφάλου, για να υπάρξουν μόνιμα αποτελέσματα», ανέφερε η Tracey J. Shors, ψυχολόγος του Κέντρου Συνεργατικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Rutgers.
  ‘Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές/ήτριες από τις μελέτες τα συμπεράσματα συνοψίζονται στο «κάνοντας σεξ, βελτιώνουμε τη μνήμη μας καθώς εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλο να είναι σε φόρμα».   
 

Κάντε τακτικό και στοργικό σεξ

  Μαζί με τα μαλλιά που ασπρίζουν και τη δυσκολία να σηκώνεται κάποιος από την καρέκλα, η σταδιακή εξασθένηση της μνήμης θεωρείται αναπόφευκτο μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Στο βιβλίο του «Supercharge Your Brain» (Υπερφορτίστε τον εγκέφαλό σας)  ο καθηγητής Γκούντγουιν υποστηρίζει ότι αρκούν λίγες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να γίνουν όλα αυτά. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς να φροντίζει τον σώμα του τόσο το καλύτερο. Ενώ ο εγκέφαλος είναι το πιο ζωτικό όργανό μας λίγοι από εμάς καταλαβαίνουν πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε υγιές, όπως γνωρίζουμε να κάνουμε για το δέρμα ή την καρδιά μας.
η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης ακόμη και την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Τριάντα λεπτά μέτριας έως εντατικής κίνησης καθημερινά αρκούν για τη μείωση του κινδύνου και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της διάθεσης. Και μπορεί να είναι περπάτημα με τον σκύλο ή με έναν φίλο. Ωστόσο, η τακτική άσκηση δεν αντισταθμίζει τις επιπτώσεις αυτού που ο καθηγητής Γκούντγουιν αποκαλεί «ερωτική σχέση με την καρέκλα», η οποία ξεκίνησε με τη βιομηχανική επανάσταση: «Εχουμε επιβραδύνει σημαντικά. Τρώμε, οδηγούμε, βλέπουμε τηλεόραση και δουλεύουμε καθιστοί και το lockdown χειροτέρεψε την κατάσταση», λέει. Το παρατεταμένο κάθισμα, όμως, προκαλεί φλεγμονή στο σώμα που «γερνάει τον εγκέφαλο». Πηγή: Protagon.gr
Και προσθέτει ο Βρετανός καθηγητής: «Η επιστήμη μας δείχνει τώρα ότι όχι μόνο μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας από τη διαδικασία γήρανσης αλλά μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας ασκούμενοι/ες και κάνοντας τακτικό και στοργικό σεξ». 
 
Ευάγγελος Άκης Ασπρογέρακας

5. Κάντε τακτικό, στοργικό σεξ Το συχνό σεξ στη μέση ηλικία λειτουργεί πολύ αντιγηραντικά για τον εγκέφαλο, ο οποίος απελευθερώνει τις ορμόνες ντοπαμίνη, οξυτοκίνη και σεροτονίνη κατά τη διάρκεια του οργασμού. «Κατά τη διάρκεια πειραμάτων με αρουραίους, όταν έκαναν κανονικό σεξ δημιουργήθηκαν νέα εγκεφαλικά κύτταρα», λέει ο καθηγητής Φυσιολογίας. Σε ανθρώπινες δοκιμές για τη σεξουαλική δραστηριότητα με άτομα άνω των 50 ετών, εκείνοι που έκαναν τακτικά σεξ είχαν καλύτερες αναμνήσεις. Αλλά οι άνθρωποι που τα πήγαν πραγματικά πολύ καλά ήταν όσοι είχαν στενές σχέσεις. Αυτοί βρέθηκαν να έχουν επίσης βελτιωμένη λεκτική ευχέρεια, συλλογιστική και μαθηματικές δεξιότητες. Πηγή: Protagon.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου