Translate

19 Νοεμβρίου, 2020

Μουσική του Δρόμου

«Σπρώχνοντας να βγείς προς τα πάνω, σπρώχνοντας το χώμα σαν σπόρος» έστω κι αν δεν είσαι ένα λουλούδι έστω κι αν νιώθεις περισσότερο σαν ζιζάνιο…*

   Ακούστε το πιο συγκινητικό τραγούδι που ακούστηκε και πρόσφατα στο Συνέδριο της Συμμαχίας του Λαού στο Κάνσας Σίτι. Είναι το "Bound By A Thread" της Gaelynn Lea που τραγούδησε η 33χρονη σοπράνο από την Μινεσότα με ένα υπέροχο σόλο βιολί.
 
Ναι αγαπητές/οί φίλες/οι, πρόκειται για άλλη μία Μουσική του Δρόμου! Μουσική προορισμένη να ακούγεται στο Δρόμο των Ελπίδων σε μια παράδοξη ηχητική σύγκρουση ανάμεσα σε μία υπέροχη φωνητική παιδική μελωδία και τον δυσοίωνο & γεμάτο θλίψη ήχο του βιολιού της.

 Το τραγούδι αντλεί τη δύναμή του από την σύγκρουση που βιώνει ένας/μία νέος/νέα στον δρόμο προς την υλοποίηση των πιο όμορφων σχεδίων του στη ζωή και των εμποδίων που ανάλγητα ορθώνονται!

Όμως τι μας ζητά;

  -"Είναι σημαντικό να τραγουδηθεί το τραγούδι στο δεύτερο πρόσωπο! Αυτό ισχύει τόσο για εσάς, τους/ις ακροατές/άτριες όσο και εμένα, την τραγουδίστρια!" Έχει σημασία, διότι θα ήταν εύκολο να αποσπάται η προσοχή μας μόνο στην αναπηρία της Lea και επομένως να χάσουμε την καθολικότητα του τραγουδιού της.

   Η καλλιτέχνιδα που κτυπήθηκε από την ασθένεια Osteogenesis Imperfecta -ή "ασθένεια εύθραυστων οστών"- της περιόρισε το σωματικό της ύψος μόλις λίγο ψηλότερα από το μήκος του βιολιού της των 7/8ων. Τα χέρια και τα πόδια της υποφέρουν από στρεβλώσεις και είναι αναγκασμένη να αγκαλιάζει το όργανο της ανάμεσα στα γόνατά της σαν τσέλο αντί να το στηρίζει βολικά στο λαιμό της.

…Μας έπαιξε και μας τραγούδησε καθισμένη σταυροπόδι πάνω στο μπλε μαξιλάρι του μηχανοκίνητου αναπηρικού καροτσιού της…

Η ζωντανή καταγραφή σε βίντεο στην Paste Studios - New York:

Gaelynn Lea - Bound By A Thread*

 

*Ευχαριστούμε τον Έφορο Γραμματείας της ΚΟΦΙΨΥ, μουσικό, συνθέτη και πολυκαλλιτέχνη Θάνο Κόη, για αυτή την καλή υπενθύμιση εν μέσω πανδημίας!

~ * ~



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου