Translate

13 Απριλίου, 2020

Το άγχος και η κοινωνική αυτοαπομόνωση στην Πανδημία

  Συμβουλές για την αντιμετώπισή τους


Τήρηση υγειονομικών αποστάσεων: προσωπικό εργοστασίου αυτοκινήτων στο κολατσιό στην Wuhan

1. Αγκαλιάστε τα συναισθήματά σας 

Όλοι βιώνουμε έντονα συναισθήματα λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Να αγκαλιάσετε τα συναισθήματα αντί να τα καταπιέζετε είναι μια αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπισή τους. Ένας τρόπος για να αγκαλιάσετε τα συναισθήματά σας είναι να τα επισημάνετε. Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το στρες κατά τη διάρκεια της επιδημίας Κορωναϊού μας το λέει ο Ψυχολόγος & συγγραφέας Ανδρέας Αρματάς μιλώντας μας  για τον Φόβο και το Άγχος & Τι κάνουμε με τις σκέψεις.

2. Ψάξτε για αξιόπιστες πηγές πληροφοριών
  
Αυτή τη στιγμή μπορεί να αισθάνεστε συγκλονισμένοι από την πληθώρα των διαθέσιμων πληροφοριών. Για να μάθετε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με την πανδημία του Κορωναϊού, ακολουθήστε τις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών του
ΕΟΔΥ, που ανέπτυξε κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύονται κατά καιρούς  στη σχετική επικαιρότητα.

3. Περιορίστε το χρόνο ενημέρωσής σας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
   Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να αντιλαμβάνεστε τη διαφορά ανάμεσα στο να ενημερώνεστε για το τι συμβαίνει και να ζείτε σε συνεχή φόβο και άγχος. Είναι σημαντικό να ακούτε εμπειρογνώμονες της Δημόσιας Υγείας που είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη της τρέχουσας κρίσης. Αποφύγετε την ενημέρωσή σας ιδιαίτερα από μη καταγεγραμμένες ή δυνητικά αναξιόπιστες πηγές, ειδικά εάν έχετε υποστεί άγχος πριν από την πανδημία Κορωναϊού. Επίσης περιορίσετε την ενημέρωσή σας από τα δελτία ειδήσεων σε μία ή δύο φορές την ημέρα.

4. Κρατείστε μια ρουτίνα
  Ακολουθήστε μια ρουτίνα κάθε μέρα. Κάντε ένα ντους το πρωί και ντυθείτε σαν να πηγαίνατε έξω, ακόμα κι αν εργάζεστε από το σπίτι. Έχουν προγραμματιστεί ώρες για διάφορες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχοντας μια ρουτίνα θα σας δώσει την αίσθηση ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας. Αντί να εστιάζετε στα πράγματα που δεν μπορείτε να ελέγξετε, επιλέξτε να εστιάσετε σε εκείνα που μπορείτε να ελέγξετε, όπως ο περιορισμός του χρόνου που αφιερώνετε στα κοινωνικά μέσα και η ανάγνωση των ειδήσεων, η εύρεση διασκεδαστικών πράξεων στο σπίτι και η θετική στάση σας.

5.
Να ασκείστε τακτικά
  
Η άσκησή μας είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και τη γενική μας ευεξία. Ο  ΕΟΔΥ συμβουλεύει τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης την ημέρα για ενήλικες και μία ώρα για παιδιά. Επίσης συμβουλεύει να παραμείνουμε ενεργοί κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης. Αλλά αυτό αφορά μόνο "άτομα που βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση χωρίς συμπτώματα ή διάγνωση οξείας αναπνευστικής νόσου".
  
Εάν πάντοτε επιθυμούσατε να δοκιμάσετε μια άσκηση στο σπίτι και δεν είχατε την ευκαιρία τώρα το downdogapp.com, τις έχει όλες τους εντελώς δωρεάν μέχρι την 1η Μαΐου. Αυτή η εφαρμογή προσφέρει πολλές επιλογές όσον αφορά την προσαρμογή των προπονήσεων σας ανάλογα με τις ανάγκες σας. Επίσης υπάρχουν δημοφιλή κανάλια στο YouTube για τους λάτρεις της γιόγκα. Βρείτε πρακτικές γιόγκα για ευπάθεια, αυτο-αγάπη, αντιμετώπιση άγχους και πολλά άλλα. Έτσι μπορείτε να διατηρήσετε όλη την οικογένειά σας ενεργή.             

6. Ακολουθείστε μια υγιεινή διατροφή με επαρκείς ώρες ύπνου.
  Έχοντας μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχου ποτού και απέχοντας από το κάπνισμα θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργήσει σωστά. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το τι πρέπει να τρώτε, ενώ είστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση, ελέγξτε τη σελίδα του ΕΟΔΥ με τις συμβουλές για τα τρόφιμα και τη διατροφή κατά τη διάρκεια της αυτοαπομόνωσης.
  Οι επαρκείς ώρες ύπνου θα αυξήσουν την ικανότητά σας να αντιμετωπίζετε το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε οδηγίες για τον ύπνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

7. Να έχετε επαφή και να αφιερώνετε χρόνο στην οικογένεια και τους φίλους σας.
  
Το αίσθημα της σύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή τη δύσκολη εποχή και συστήνεται να μείνετε κοντά στους φίλους και την οικογένειά σας, να μιλήσετε και να ακούσετε. Η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει και εσάς και τους ίδιους. Το αίσθημα κοινωνικής απομόνωσης μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Μακροπρόθεσμα, συνδέεται ακόμη και με μικρότερη διάρκεια ζωής. Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο να παραμείνετε σε επαφή μέσω κλήσεων βίντεο, τηλεφωνικών κλήσεων, μηνυμάτων κειμένου ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αν τα μέλη της οικογένειας ή οι φίλοι σας δεν είναι διαθέσιμα, τότε η επαφή με τον κοινωνικό λειτουργό σας μπορεί να είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε.
 
8. Προσφέρετε τη βοήθειά σας
  
Μπορείτε να βοηθήσετε την κοινότητά σας και να δείξετε αλληλεγγύη με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να διαθέσετε το χρόνο σας, τα λόγια σας ή την online παρουσία σας. Θα μπορούσε να βοηθήσετε έναν φίλο ή κάποιον στη γειτονιά σας. Το πιο βασικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να μείνετε στο σπίτι ακόμα και αν είστε υγιείς, δεδομένου ότι ακόμη και ασυμπτωματικά οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν Κορωναϊό. Μπορείτε να υποστηρίξετε μικρά ηλεκτρονικά καταστήματα στην περιοχή σας. Μπορείτε να δώσετε αίμα ή μπορείτε να προσφερθείτε να κάνετε τα ψώνια για ευάλωτους γείτονες. Ελέγξτε εάν υπάρχουν πρωτοβουλίες & εφαρμογές για να προσφέρετε και να λάβετε βοήθεια μέσα στην κοινότητά σας.

9. Κάνετε ότι σας αρέσει και ξεκουράστε τον εαυτό σας
  Εστιάστε στο να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν και να ξεκουράσετε τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή. Θυμηθείτε τα απλά πράγματα που σας χαρίζουν χαρά, όπως κάνοντας το αγαπημένο σας τσάι, ζωγραφίζοντας, τοποθετώντας την αγαπημένη σας λίστα αναπαραγωγής και χορεύοντας γύρω από το σπίτι, παίζοντας ένα μουσικό όργανο ή διαβάζοντας ένα βιβλίο που απολαμβάνετε. Αν ψάχνετε για ψυχαγωγικά βιβλία για να διαβάσετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αναζητείστε εκδοτικούς οίκους όπως τις εκδόσεις "Μανιφέστο" & "Βιβλιοπέλαγος", το βιβλιοπωλείο "Άπειρος-Χώρα" που επιλέγουν βιβλία για έμπνευση, στοχασμό, απόλαυση, προβληματισμό, ψυχαγωγία κτλ. Επίσης επισκεφθείτε εκπληκτικούς ιστότοπους όπως το υψηλού πνευματικού επιπέδου Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης και το μοναδικής εικαστικής ψηφιακής τέχνης ιστότοπο των lostbodies.
 
Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε νέα χόμπι και να ανακαλύψετε νέες εμπειρίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυτοαπομόνωσης. Ακόμα, θυμηθείτε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας και να έχετε κατά νου το γεγονός ότι είναι επίσης εντάξει τα πάγματα αν δεν βγείτε από αυτή την περίοδο μιλώντας μια νέα γλώσσα ή έχοντας κατακτήσει μια νέα δεξιότητα.
 
Πώς ξεκουράζετε τον εαυτό σας στην παρούσα στιγμή; Μπορείτε να το κάνετε αυτό με πρακτική άσκηση προσοχής, διαλογισμού ή αναπνοής. Αν ψάχνετε για περισσότερες συμβουλές τότε δοκιμάστε να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και να κάνετε ένα πράγμα κάθε φορά. Βασιζόμαστε στην μείωση του άγχους  κιόχι στη μέγιστη απόδοση!

10. Απευθυνθείτε στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας
  Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια μιλήστε με έναν άνθρωπο από τον τομέα της υγείας ή έναν σύμβουλο που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και / ή την κοινωνική σας απομόνωση. Τόσο οι ψυχολόγοι στον τομέα της υγείας όσο και οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας προσφέρουν online ραντεβού. Επίσης βοήθεια σχετικά με τη σωματική και ψυχική σας υγεία μπορεί να πάρετε από την καινοτόμο υπηρεσία που αποσκοπεί στο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία, την "ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας". Αποτελείται από ομάδα ειδικών που χαράσσει εξατομικευμένο πρόγραμμα και παρέχεται στο χώρο σας. Την δράση αυτή την συντονίζει ο έμπειρος ψυχολόγος κος Στάθης Καρπενησιώτης.

- Το παραπάνω κείμενο μας ήλθε από την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία κα Κατερίνα Νομίδου. Οι συμβουλές αυτές πρωτοδημοσιεύθηκαν από την GAMIAN-Europe που είναι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της "φωνής των ψυχικά πασχόντων". Η δραστήρια πρόεδρος της ΠΟΣΟΨΥ κα Νομίδου, εκτός της πολύχρονης συνεπούς στάσης της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πασχόντων αδελφών μας, μας εκπροσωπεί ως Γενική Γραμματέας στο ΔΣ της GAMIAN.
 - Ευχαριστούμε την εθελόντρια καθηγήτρια Αγγλικής και Ιστορικό κα Ευθυμιάδου ¨Όλγα για την μετάφραση του κειμένου.
 - Εμείς το μεταφέραμε σε ελεύθερη απόδοση & προσαρμοσμένο στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με τους επίσημους φορείς της:

σχεδιάζεται από ομάδα ειδικών της actioncare και παρέχεται στο χώρο του χρήστη της υπηρεσίας Πηγή: www.especial.grκαινοτόμος υπηρεσία της actioncare που αποσκοπεί στο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία υπηρεσία σχεδιάζεται από ομάδα ειδικών της actioncare και παρέχεται στο χώρο του χρήστη της υπηρεσίας Πηγή: www.especial.gr
καινοτόμος υπηρεσία της actioncare που αποσκοπεί στο να διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με αναπηρία Πηγή: www.especial.gr
actioncare “ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας” Πηγή: www.especial.gr
actioncare “ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας” Πηγή: www.especial.gr
actioncare “ΔΟΜημένη Υποστήριξη της καθημερινότητας” Πηγή: www.espe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου