Translate

11 Αυγούστου, 2021

Νόσος Alzheimer και Ουλίτιδα

   “Οι τελευταίες μελέτες συνδέουν έναν απλό δείκτη του στοματικού μικροβιώματος με ένα σημαντικό προγνωστικό δείκτη για την εμφάνιση της νόσου AlzheimerΑντώνιος Δημητρακόπουλος παθολόγος στο Ντυνάν Hospital.

   Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με υψηλά επίπεδα επιβλαβών βακτηρίων στα ούλα έχουν συνήθως δείκτες αμυλοείδωσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) τους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μελέτης. Το β αμυλοειδές είναι μία πρωτεΐνη που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με νόσο Alzheimer πριν ακόμα την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων της νόσου.
  “Σήμερα, είναι δυνατό να εκτιμήσουμε τα επίπεδα του β αμυλοειδούς στον εγκέφαλο εξετάζοντας τα επίπεδα της πρωτεΐνης στο ΕΝΥ. Συγκεκριμένα, η σύνδεση ανάμεσα στα επίπεδα του β αμυλοειδούς στο ΕΝΥ και τον εγκέφαλο είναι αντιστρόφως ανάλογη“, λέει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, εξηγώντας:
 “Αν, δηλαδή, τα επίπεδα στο ΕΝΥ είναι μειωμένα, αυτό σημαίνει ότι έχουν αυξηθεί στον εγκέφαλο. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που παρατηρεί ότι τα αυξημένα επίπεδα των επιβλαβών βακτηρίων στα ούλα συνδέονται με μειωμένα επίπεδα β αμυλοειδούς στο ΕΝΥ σε ηλικιωμένους χωρίς έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών“.
  Η έρευνα αποδεικνύει την σημαντικότητα της στοματικής υγιεινής Οι παρατηρήσεις της έρευνας ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη σημαντικότητα της καλής στοματικής υγιεινής.
 
Η έρευνα για τη σύνδεση ουλίτιδας και Νόσου Alzheimer
   Οι επιστήμονες της έρευνας εξέτασαν 48 ενήλικες άνω των 65 ετών με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες. Έλαβαν δείγματα από τα βακτήρια των ούλων και εξέτασαν την αναλογία ανάμεσα σε επιβλαβή και ωφέλιμα βακτήρια. Έκαναν επίσης εξετάσεις για βιοδείκτες της νόσου Alzheimer, όπως το β αμυλοειδές και η πρωτεΐνη ταυ στο ΕΝΥ. Όπως διαπίστωσε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring, η αυξημένη αναλογία επιβλαβών βακτηρίων συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα β αμυλοειδούς 42 στο ΕΝΥ, χωρίς ωστόσο να επηρεάζονται τα επίπεδα της φωσφορυλιωμένης ταυ.
  Το εύρημα αυτό ενισχύει τη θεωρία σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις της κακής στοματικής υγιεινής στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer.

Τα ωφέλιμα βακτηρίδια

   Τα ωφέλιμα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας περιορίζουν τη φλεγμονή των ούλων καθώς και τη συστηματική φλεγμονή, μειώνοντας παράλληλα τη δραστηριότητα των επιβλαβών βακτηρίων.
  Τα τελευταία δυσκολεύονται έτσι να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν βλάβες.
“Αν ο πληθυσμός των ωφελίμων βακτηρίων είναι αυξημένος, αυτά μπορεί να φτάσουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να περιορίσουν τη φλεγμονή και εκεί. Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής έχει ιδιαίτερη σημασία για τη γενικότερη υγεία, καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι μπορεί να προστατεύσει από μία σειρά παθήσεις, από την καρδιαγγειακή νόσο, μέχρι το διαβήτη“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.
  Τα δεδομένα της παρούσας μελέτης δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει και από τη νόσο Alzheimer. Δεν στοιχειοθετείται η σχέση αιτίας – αποτελέσματος στην μελέτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, καθώς μιλάμε για μία έρευνα παρατήρησηςδεν είναι δυνατό να στοιχειοθετηθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο από μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες μελέτες που θα εξετάσουν την παραπάνω σύνδεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου