Translate

19 Ιανουαρίου, 2025

Ποίηση Χαϊκού του Γιάννη Ζαχείλα

 “Ινδοκίνα”

 

Εκατό δραχμές

για μια ιστορία του

Κόρτο Μαλτέζε

 

 

 

Ας ξεκινήσουν

οι τυμπανοκρουσίες,

μια προβοσκίδα

 

 

 

 

“σε περιμένω”

η αλληλογραφία

ενός born to kill

 






Πήρα σύνταξη,                                               

να γράψω βιβλίο ή

να ταξιδέψω;

 


η απολαυστική συνέχεια στο:

 


14 Ιανουαρίου, 2025

Λιβύη: η Νέα Δήμαρχος του Zliten

  Στη Λιβύη του 2025 εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος!

  Σημαντικό το μήνυμα, αλλά δεν θα λείψουν τα εμπόδια.
  Στον απόηχο της εκλογής της αλ-Φιτούρι, το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου του Ζλίτεν έκλεισε προσωρινά και άρχισαν διαδηλώσεις κατά της εκλογής της δημάρχου στα τοπικά τζαμιά.

 Τα Δικαιώματα παλεύουν για την Σωστή Διάστασή τους!

  Στις 30 Δεκεμβρίου, η Zaira al-Fitouri εξελέγη δήμαρχος του Zliten, μιας παραθαλάσσιας πόλης στη Λιβύη περίπου 150 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, αποτέλεσμα του ακτιβισμού των Λιβύων γυναικών αλλά και της δράσης της «Μονάδας Υποστήριξης Γυναικών», ενός εσωτερικού οργάνου της Ύπατης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής που έχει την εντολή να προωθεί τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή, να ενθαρρύνει την υποψηφιότητά τους και να αναγνωρίζουν τον ρόλο τους. 
  Στον απόηχο της εκλογής της αλ-Φιτούρι, το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου του Ζλίτεν έκλεισε προσωρινά και άρχισαν διαδηλώσεις κατά της εκλογής της δημάρχου στα τοπικά τζαμιά. Παράλληλα, ο μισογυνισμός έχει εκραγεί στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η Χούρια Ελταρμάλ, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», τάχθηκε στο πλευρό της αλ-Φιτούρι, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά όσων προσπαθούν να εμποδίσουν την δήμαρχο «απαράδεκτη». Ο Sadiq al-Ghariani, ο Μεγάλος Μουφτής της Λιβύης – η ανώτατη σουνιτική ισλαμική δικαστική αρχή του κράτους – μίλησε με αμφιλεγόμενο τρόπο: δεν υπάρχει αντίρρηση να ανατεθούν σημαντικές δημόσιες θέσεις σε γυναίκες, εφόσον σέβονται τις αξίες της Σαρία.

 Η Εμπνευσμένη Γυναίκα

  Η ίδια η Αλ-Φιτούρι είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, η οποία αναγνωρίστηκε πέρυσι ως «Εμπνευσμένη Γυναίκα» από το Υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», δηλαδή της κυβέρνησης της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Καλείται η δήμαρχος να υπερασπιστεί τον εαυτό της μέσα στο μισογυνικό περιβάλλον που την περιβάλλει. Ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας «άτιμα» τα λόγια του προκατόχου της, Omar al-Sagheer, ο οποίος θα προτιμούσε να συνεχίσει την εντολή ή να την παραδώσει σε άλλον άνδρα, αφού, σύμφωνα με τα λόγια του, «μια γυναίκα δεν πρέπει να δέχεται επισκέπτες», εκτός ίσως από το σπίτι της.
  Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή στην περιοχή της Λιβύης που διοικείται από την «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» που εδρεύει στην Τρίπολη, φαίνεται όλο και περισσότερο να αποτελεί θέμα σύγκρουσης εντός της και επίσης, ένα εργαλείο για την απόκτηση μεγαλύτερης συναίνεσης προς αυτήν από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
   Πριν λίγο καιρό, είδαμε την «ιρανική» στροφή του υπουργού Εσωτερικών Imed Trabelsi. Η ίδια η υπουργός Ελταρμάλ του απάντησε, δηλώνοντας ότι «η κοινωνία μας έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και θρησκευτικές αρχές που πρέπει να γίνονται σεβαστές και η τήρησή τους είναι φυσιολογική, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα ασκηθεί πίεση σε αυτό το θέμα».
  Στο τέλος, ο Πρωθυπουργός Abdul Hamid Mohammed Dbeibeh αναγκάστηκε να πάρει θέση:
   "Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο,αστυνομία ηθικής “γεννήθηκε” στο όνομα της «αληθινής ισλαμικής θρησκείας»: που ορίζει το πέπλο και «ρούχα αξιοσέβαστα» για τις γυναίκες «Δεν θα επιτρέψουμε την ανάρμοστη συμπεριφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών και η αστυνομία μας θα λάβει εκπαίδευση στο Κοράνι και τη Σούννα». Σε αυτή τη βάση, σχεδιάζει να συγκροτηθεί η «ηθική αστυνομία» της «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας»," δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιμέντ Τραμπέλσι. 
  Ανάμεσα στα άλλα, είπε πως οι πολίτες καλούνται να συνεργαστούν για να «αποφύγουν προσπάθειες μεταφοράς πολιτισμών και συμπεριφορών που δεν αντιστοιχούν στον λιβυκό πολιτισμό, τα έθιμα και τις διδασκαλίες της αληθινής ισλαμικής θρησκείας».
  Ο Τραμπέλσι μίλησε επίσης για ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, υποσχόμενος να διώξει τους παρόχους περιεχομένου που δεν ανταποκρίνονται στην κουλτούρα και τα έθιμα της λιβυκής κοινωνίας, τονίζοντας ότι «ειδικοί και επιτροπές του Γενικού Εισαγγελέα ετοιμάζουν προτάσεις για παρακολούθηση και παρακολούθηση των περισσότερων από αυτές τις σελίδες μέσα κοινωνικής δικτύωσης».   Υποσχέθηκε επίσης να κλείσει τα κομμωτήρια που δεν συμμορφώνονται με τους νομικούς και κοινωνικούς ελέγχους για την καταπολέμηση των χτενισμάτων που θεωρούνται μη συμμορφούμενα. Ο υπουργός προειδοποίησε επίσης ότι θα στοχεύσει επίσης μπαρ και εστιατόρια, καθώς και νέους που φορούν «ακατάλληλα ρούχα», απαγορεύοντας την ασέβεια μεταξύ ανδρών και γυναικών σε δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε επίσης τις γυναίκες να φορούν ρούχα σεμνά σε δημόσιους χώρους και ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μαντίλας για τις φοιτήτριες.
“Οι προτάσεις για επιβολή υποχρεωτικής κάλυψης σε γυναίκες και κορίτσια από την ηλικία των εννέα ετών, ο περιορισμός των αλληλεπιδράσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών και ο έλεγχος των προσωπικών επιλογών των νέων σχετικά με το κούρεμα και την ένδυση δεν είναι μόνο βαθιά ανησυχητικές, αλλά και παραβιάζουν τις υποχρεώσεις της Λιβύης βάσει του διεθνούς δικαίου.”
 Γιώργος Παπαγιαννόπουλος
  
 Σχετικό άρθρο: “Πέπλο (μπούρκα) και “αστυνομία Ήθους”: η κυβέρνηση της Λιβύης θέλει να μιμηθεί το Ιράν!”, άρθρο του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου στην Times news στις 20.11.24).
 

~~~
 
  Ο Γιώργος Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά το τέλος των Γυμνασιακών του σπουδών από το Γυμνάσιο Αρρένων Καλλιθέας, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Φλωρεντίας την περίοδο 1971-77. Στη συνέχεια αποφοίτησε από το Ελληνικό
Μεσογειακό Κέντρο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εργάζεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ. 
  Στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας είχε ενεργό δράση στο φοιτητικό κίνημα καθώς και στον αντιστασιακό αγώνα από τις γραμμές του Π.Α.Κ. Υπήρξε συνεργάτης και προσωπικός φρουρός του Ανδρέα Παπανδρέου στα ζόρικα χρόνια της εξορίας του στην Ρώμη. Ως μέλος του Γραφείου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ το 1974 -με μονοψήφιο αύξοντα αριθμό ταυτότητας από το Κίνημα- ήταν εκ των συντακτών της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη και Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
  Γράφει άρθρα γνώμης, σχόλια, βιβλιοκριτική, επιφυλλίδες σε περιοδικά και εφημερίδες. Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Παρόν, των περιοδικών Άρδην, Τετράδια, Λιμπρέτο και άλλων τοπικών εφημερίδων και εντύπων. 
  Εργογραφία: Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου», εκδ. Οδυσσέας, μαρτυρία, 1989, «Βροχή στη Δαλματία, καφές στο Τίτογκραντ», νουβέλα, α΄ έκδοση Δελφίνι, 1997, β΄ έκδοση εκδόσεις Αντίκτυπος, 2006, «Ευρώπη των σχισμών», διηγήματα, εκδ. Ίνδικτος 2002, «2017-Η Ελλάδα υπό Νέο-Οθωμανική κατοχή», Εναλλακτικές εκδόσεις, 2000, «Vivere Pericolosamente. 26 ιστορίες από την Ιταλία», εκδ. Αντίκτυπος, 2005 καθώς και άλλα πολλά πονήματα.